Grensarbeiders krijgen premies alsnog terug

Voormalige grensarbeiders en hun weduwen die een uitkering ontvangen uit het buitenland, krijgen alsnog met terugwerkende kracht hun afgedragen premie voor de volksverzekeringen terug....

ANP

ANP

DEN HAAG

Het recht op premievrijstelling en dus teruggave van ten onrechte geïnde premie bestond al vanaf 1 juli 1989. De Sociale Verzekeringsbank gaf de premie echter uitsluitend terug aan mensen die binnen een jaar na 1 juli 1989 een verzoek om vrijstelling hadden gedaan.

Een groep gedupeerde weduwen met een Duitse of Belgische weduwenuitkering en enkele ex-grensarbeiders met een buitenlandse invaliditeitsuitkering, die er pas na geruime tijd achter kwamen dat zij hadden verzuimd de premievrijstelling op te eisen, hebben vervolgens doorgeprocedeerd tot aan de Centrale Raad van Beroep. De hoogste rechter in de sociale zekerheid stelde hen in het gelijk. Het koninklijk besluit dat de premievrijstelling regelde, gaf geen grond voor beperking van de premieteruggave tot mensen die binnen een jaar premie terugvroegen.

Het ministerie van Sociale Zaken steunde oorspronkelijk de Sociale Verzekeringsbank. Inmiddels zullen de bank en het ministerie zich neerleggen bij het oordeel van de rechter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden