Grens Gaza en Egypte opeens wijd open

De Palestijnse islamistische beweging Hamas is alleen bereid de orde aan de grens tussen Gaza en Egypte te herstellen, als de douane daar ook een exclusief Palestijns-Egyptische aangelegenheid wordt....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

Tienduizenden Gazanen hebben de kans gegrepen om broodnodige inkopen in Egypte te doen.

Hamas-premier Ismail Haniye heeft in een tv-toespraak vanuit Gaza-Stad gezegd dat er ‘snel een ontmoeting in Caïro moet komen om de grensovergang te reguleren’. De grens is dicht sinds Hamas in juni de macht in Gaza heeft overgenomen. Het ingewikkelde grensregime, waar Israël een cruciale rol in had, is toen in duigen gevallen. Egypte heeft nadien de grens, op een enkele uitzondering na, dichtgehouden.

De Egyptische grenstroepen hadden woensdag opdracht gekregen de Palestijnen door te laten. Ze mochten van president Hosni Mubarak ‘eten en voedsel kopen, als ze maar geen wapens bij zich hebben en weer terugkeren’. De totale afsluiting van de Palestijnse kustenclave door Israël heeft de laatste 7 maanden flinke tekorten en prijsstijgingen veroorzaakt. ‘Ze verhongeren door het Israëlische beleg’, zei Mubarak.

De Palestijnen trokken naar de tweelingstad van Rafah aan de andere kant van de grens, en naar de verderop gelegen kustplaats El Arish. Dieper in de Sinaï-woestijn heeft het leger wegversperringen opgeworpen om te voorkomen dat er een vluchtelingenstroom richting Caïro op gang komt.

De Palestijnen sloegen vooral kippen, kleding, sigaretten en zakken cement in. De blokkade houdt de import van vrijwel alle goederen tegen, uit vergelding voor beschietingen met Qassam-raketten.

Alleen beetje bij beetje laat Israël humanitaire goederen Gaza binnen. De VN bekritiseren die aanpak als ‘druppelen’. Israël heeft dinsdag 750 duizend liter diesel Gaza binnengepompt. Het had echter 2,2 miljoen liter beloofd.

Israël legt de verantwoordelijkheid voor de grenschaos bij Egypte. Jeruzalem ‘verwacht dat de Egyptenaren het probleem oplossen’ met inachtneming van ‘ondertekende akkoorden’. Hamas-leider Khaled Meshaal wees vanuit Damascus erop dat Egypte zich in het verleden ook niet altijd hield aan internationale afspraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden