Grens aan bijverdienen kind

DEN HAAG - In een gezin dat van de bijstand leeft, mogen minderjarige kinderen met hun bijbaantjes maandelijks netto maximaal 413 euro verdienen. Is hun inkomen hoger, dan wordt dat gekort op de uitkering.

© thinkstock

Deze norm komt in de versoberde wet Werk en Bijstand te staan. Staatssecretaris De Krom (VVD) legt de laatste hand aan het voorstel.

De norm voor bijverdienen door kinderen in bijstandsgezinnen is gelijk aan de norm voor de kinderbijslag. Daar geldt geen maximum voor kinderen onder de 16. Vanaf hun 16de verjaardag mogen kinderen per kwartaal maximaal 1.240 euro netto bijverdienen, anders raken zij hun recht op kinderbijslag kwijt. Volgens de plannen van De Krom wordt het meerdere in de toekomst ook gekort op de bijstandsuitkering.

Gedurende de zomervakantie mogen kinderen volgens de regels van de kinderbijslag 1.250 euro bijverdienen. Het is de verwachting dat dat ook mag zonder dat de bijstand in gevaar komt. De versobering is het gevolg van afspraken in het coalitieakkoord van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Hierin is afgesproken dat voor de bijstand niet alleen gekeken wordt of de eventuele partner inkomen heeft, maar naar het hele huishouden.

Als het inkomen in het huishouden hoger is dan de bijstandsnorm, dan wordt geen uitkering toegekend. Is het inkomen lager, dan wordt dat aangevuld met de uitkering tot bijstandsniveau.

In het regeerakkoord is een vrijstelling voor minderjarige kinderen afgesproken. Daardoor worden de inkomsten uit bijvoorbeeld vakkenvullen of de krantenwijk van een kind van een bijstandsmoeder niet meteen gekort op de uitkering. De grens daarvoor komt dus op 413 euro per maand. De gedachte is niet zozeer om bijstandshuishoudens te ontzien, maar ook om jongeren de mogelijkheid te geven zakgeld te verdienen. Bovendien kunnen werkgevers de jongeren niet missen bij bijvoorbeeld het bezorgen van kranten en bij het vullen van vakken in de supermarkten. Een eerste baantje helpt jongeren ook bij het ontwikkelen van arbeidsethos.

Het is nog onduidelijk wat De Krom met de eventuele teruggaaf van de Belastingdienst doet. Als de jongeren via een T-biljet betaalde loonbelasting en premies terugkrijgen van de Belastingdienst, kan dat ook als inkomen gelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden