Gremsjeliesj

De joodse gemeenschap viert komende week Pesach, het paasfeest, ook wel bekend als het feest van de ongezuurde broden. Het is het belangrijkste joodse feest, dat de uittocht van de joden uit Egypte onder de farao's herdenkt zoals dat in de Thora wordt verteld....

Voordat het feest begint wordt er als een gek gesopt, gestofzuigd en gelapt. Een traditie die je gek genoeg ook bij soennitische Koerden en sjiitische Iraniërs terugvindt. Als de lente aanbreekt, breekt kennelijk een drang tot grote schoonmaak aan die religieuze grenzen dan weer overstijgt.

Vooral de keuken in joodse gezinnen krijgt een extra poetsbeurt, alle bestek wordt uitgekookt en traditionele gezinnen zetten een speciaal koosjer pesach-servies klaar voor dit zevendaagse feest. Aan de vooravond, sederavond genoemd, wordt het verhaal van de uittocht verteld, en staat er een sederschotel compleet met ingrediënten die aan de tijd van de exodus uit Egypte doet denken. Bitter mierikswortel bijvoorbeeld herinnert aan de slavernij, peterselie aan de lente en zout water aan tranen van verdriet wegens de slavernij in Egypte.

Een recept voor Gremsjeliesj, typisch Nederlands-joods pesachgebak, gemaakt van matzes. Breek de matzes in vieren en overgiet ze in een vergiet met heet water. Verkruimel ze dan in een grote schaal. Amandelen fijnhakken, appel raspen, rozijnen laten wellen in de wijn, dan eigeel loskloppen. Deeg maken met zout, kaneel, citroenrasp, gewelde rozijnen, gember en de gehakte amandelen. Klop het eiwit stijf en schap het voorzichtig door het mengsel. Als het mengsel te nat is wat matzemeel toevoegen. Maak er dan kleine bolletjes van en bak die aan beide kanten op niet te hoog vuur in de olie, let op dat de rozijnen niet te snel aanbakken. Druk ze met een vorkplat en dien ze liefst warm op, bestoven metpoedersuiker.

Henk Müller

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.