Gregorius N.

‘Als je lacht ben je niet bang, en als je niet bang bent, ben je vrij.’ Aldus Gregorius Nekschot, enige tijd geleden, op de Deense tv....

Dus wat kennelijk geldt voor degenen die moeten lachen om zijn tekeningen (opeens zijn ze niet meer bang), gold kennelijk niet voor de maker ervan zelf.

Ik heb niets met de anoniem scheldende internet-klootzakjes van wie Gregorius Nekschot er een is. Maar ik heb er ook geen last van en als hij bang is dat hij met zijn cartoons aanzet tot geweld dat vooral tegen hemzelf gericht zal blijken te zijn, dan moet hij zich gewoon Nekschot blijven noemen.

Beetje zielig geval. Ik ken de brave jongen al van zijn tijd op de website van Theo van Gogh, en hij heeft me al die jaren nog nooit aan het lachen gemaakt. Hoewel ik toch een goedlachs type ben dat erg van stuitende cartoons houdt en ook van tekeningen die beledigend zijn, of zo grof dat de honden er geen brood van lusten.

Maar Nekschot heeft me zelfs nog nooit fijn gekwétst.

Enfin, dit doet er niet toe.

Dinsdag vielen tien man van de politie het huis van Gregorius N. binnen. N. werd meegenomen naar het bureau en daar tweemaal verhoord. Vervolgens zat hij een nacht in de Bijlmerbajes.

Volgens minister Hirsch Ballin van Justitie was dit een kwestie van het recht dat zijn loop moet hebben.

Tien politieagenten die een tekenaar op zijn nek springen, omdat er drie jaar geleden aangifte is gedaan wegens het mogelijk discriminerende of kwetsende karakter van zijn tekeningen: is de dienstdoende Officier van Justitie, Paul Velleman, wel helemaal in orde? Vindt hij het zelf ook niet lichtelijk overdreven de onderbemande Amsterdamse politie opdracht te geven een raid uit te voeren op een tweederangs cartoonist en die vervolgens in het cachot te gooien?

En dan moet ik ook nog geloven dat het géén botte intimidatiepoging was. Wat was het dan? De warming-up voor de aanval op de maker van Fitna?

De politie had volgens Hirsch Ballin drie jaar nodig om de ware identiteit van Nekschot te achterhalen. Geen wonder dat de agenten volgens Gregorius bij hem binnenkwamen met de woorden: ‘Nu hebben we je.’ Pure trots en opluchting. Drie jaar lang met man en macht bezig geweest met het misdaadmysterie GN. Maar nu hadden ze ’m hoor, de grote inktcrimineel.

Hands up, cowboy!

Eerst Balkenende met z’n veldtocht tegen Opinio, nu Hirsch Ballin tegen Nekschot: het heeft er de schijn van dat in Den Haag een paar mensen doordraaien. Als de minister straks ook nog het uitgebreide wetsartikel tegen smalende godslastering erdoor jast, kunnen we helemaal wat beleven. Ik ga alvast nadenken over een niet te breken pseudoniem.

Volgens Hirsch Ballin betreft het hier geen inperking van de vrijheid van meningsuiting. Nee? Als er tien man je trap komen opstormen vanwege een tekening, ben je niet vrij, en misschien zelfs wel bang.

Ik vind dat Nekschot tot in lengte van dagen in alle vrijheid moet kunnen doorgaan, met z’n shitcartoons.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden