Gregorius Nekschot blijft koel onder opschorten vervolging

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat cartoonist Gregorius Nekschot niet vervolgen voor discriminatie wegens enkele cartoons die hij heeft gemaakt.

Van onze verslaggever John Schoorl

Dinsdag liet het Openbaar Ministerie (OM) tegenover Nekschot weten dat het de cartoonist niet strafrechtelijk zal vervolgen. Het OM is van oordeel dat de cartoons en de teksten strafbaar zijn, maar heeft besloten de zaak te seponeren. Als argumenten voert het OM aan dat Nekschot na zijn aanhouding twee dagen gevangen heeft gezeten, en dat de cartoons en teksten niet meer online staan. Ook het feit dat er al vijf jaar zijn verstreken sinds er aangifte is gedaan, en er nadien geen nieuwe aangiftes zijn gekomen, hebben voor het OM meegeteld in de beslissing.

Transactie

Al in februari dit jaar stelde de officier van justitie in de wandelgangen een transactie voor aan de advocaat van Nekschot. Dat werd nadien weer ingetrokken. De tekenaar vreesde lange tijd dat het tot een rechtszaak zou komen en zijn identiteit daardoor openbaar wordt. Vanwege de kritische inhoud van zijn tekeningen richting de islam is hij bang voor aanslagen, zoals zijn Deense collega’s overkwam, en Theo van Gogh, de vermoorde filmmaker.

Nekschot werd in mei 2008 gearresteerd, zijn woning werd doorzocht en hij werd in de cel gezet. Het OM in Amsterdam zei hem te verdenken van het publiceren van cartoons die discriminerend zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur. De arrestatie volgde op een onderzoek naar het werk van Nekschot, nadat in 2005 aangifte tegen hem was gedaan door het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). De aangifte komt voort uit een klacht van de Nederlandse moslimfundamentalist Abdul Jabbar van de Ven.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft herhaaldelijk de acties van het Amsterdamse OM tegen Nekschot verdedigd. De aanhouding van Nekschot leiden tot veel nationaal en internationaal protest. In de Tweede Kamer kreeg Hirsch Ballin zeer veel kritiek op het machtsvertoon bij de aanhouding. De bij deze aanhouding betrokken politiemannen hebben zelfs ‘nazorg’ gekregen, vanwege de reacties die arrestatie opriep.

Interne strubbelingen

Tijdens het gerechtelijk vooronderzoek is gebleken dat de aangifte tegen Nekschot tot interne strubbelingen heeft geleid bij het Meldpunt Discriminatie Internet. Een functionaris van het MDI heeft bij de rechter-commissaris verklaard dat hij spijt heeft van de aangifte en ook om die reden is opgestapt bij de organisatie.

Max Vermeij, de advocaat van Nekschot, zegt dat het ‘de beste oplossing is’ voor de cartoonist dat er geen rechtszaak komt. Zijn echte naam was dan namelijk openbaar geworden en dat wil hij niet. Doordat de zaak niet voor de rechter wordt uitgevochten, blijft volgens de advocaat wel ‘een beetje boven de markt hangen wat er nou wel en niet mag op cartoongebied’.

Hij hoopt dat ‘deze onduidelijkheid’ niet leidt tot ‘zelfcensuur’ bij columnisten, cabaretiers en collega-cartoonisten.

Een cartoon van Gregorius Nekschot, overigens niet eentje waar het OM zich over heeft gebogen (screenshot gregoriusnekschot.nl ) Beeld
Een cartoon van Gregorius Nekschot, overigens niet eentje waar het OM zich over heeft gebogen (screenshot gregoriusnekschot.nl )

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden