Greenspan: VS moeten de buikriem flink aantrekken

Het Amerikaanse Congres moet snel maatregelen nemen om de pensioenen en de gezondheidszorg betaalbaar te houden. Bezuinigingen op de uitgaven van de overheid zijn daarvoor de sleutel....

ANP/RTR

Dat heeft Alan Greenspan, president van de Amerikaanse centrale banken, woensdag gezegd tegenover de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden.

Belastingverhogingen om de toegezegde extra uitgaven te bekostigen, leveren een risico op voor de economie. De mate van dat risico is moeilijk te bepalen, maar het is groot genoeg om het tekort aan te pakken via de uitgavenkant, aldus Greenspan.

Het huidige beleid om de overheidstekorten niet te verkleinen, is verstandig en noodzakelijk om het herstel van de economie niet te schaden. Dat beleid kan nog een jaar of twee worden gevoerd, maar op de lange duur pakt het negatief uit. De rentebetalingen over de schulden leveren dan alleen maar grotere tekorten op, zo betoogde de bankpresident.

Greenspan suggereerde een beperking van de inflatiecorrectie van de sociale uitgaven en een aanpassing van de pensioengerechtigde leeftijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden