Greenspan helpt topman aan bonus

Gaat de oude Alan Greenspan de Nederlandse multinationals helpen hun overwegend forse winststijgingen in 2004 ook dit jaar te realiseren?...

Van onze verslaggever Nico Goebert

Het renteverschil begint langzamerhand aan te tikken op de valutamarkt. Na het rentebesluit van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, daalde de euro ten opzichte van de dollar tot onder de 1,30. De daling werd nog versterkt door het bange vermoeden van valutahandelaren dat Greenspan het tempo waarin de rente wordt opgeschroefd, zal verhogen in de komende maanden. De inflatie in de Verenigde Staten kruipt op en dat schreeuwt om een monetaire reactie.

Op het huidige niveau is de waarde van de euro in feite tamelijk stabiel, gerekend over de afgelopen vijftien maanden. Begin 2004 stond de dollar maar weinig lager dan nu. Fnuikend was dat de koers vanaf oktober scherp opliep en eind vorig jaar een voorlopig dieptepunt bereikte. Uitgerekend op het moment dat Heineken, Ahold, Philips en Aegon en alle andere grote bedrijven met omvangrijke belangen in de Verenigde Staten, de boeken over 2004 sloten.

Dat leidde tot omvangrijke valutaverliezen voor deze bedrijven, die hun sporen nalieten in de winstcijfers. Als Greenspan volhardt, is een herhaling niet zo waarschijnlijk. Bij een neutraal dollareffect hebben de grote Nederlandse beursfondsen het begin van de winststijging over 2005 al te pakken.

De heren en die ene dame bij WoltersKluwer kunnen, bij wijze van spreken, hun bonus over 2005 al uitgeven. Over 2004 waren de prestatiebeloningen de oorzaak van een gemiddelde salarisstijging van 17 procent van de bestuursvoorzitters van de grote beursbedrijven, blijkt uit een eerste inventarisatie van de beschikbare jaarverslagen.

Ook in Europa werd afgelopen week - onbedoeld weliswaar - gewerkt aan een zwakkere euro. De Europese ministers van Financën werden het eens over een soepeler interpretatie van het Stabiliteitspact, een beslissing die de euro op termijn zal verzwakken. Althans, dat vinden de meeste deskundigen.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, die een vurig gekoesterde wens in vervulling zag gaan, zat er niet mee. 'De kritiek komt van mensen die geen verstand van economie hebben.' Hij kreeg een beetje bijval van het Nederlandse CPB. Het planbureau merkte op dat als de nieuwe begrotingsregels eerder hadden gegolden, het kabinet-Balkenende het begrotingstekort geleidelijk had kunnen wegwerken. 'Dat was beter geweest voor de economie.'

Het beste nieuws van de week kwam van justitie. Er komt een onderzoek naar het duo Willem Scholten en Joep van den Nieuwenhuyzen, dat samen verantwoordelijk was voor het Rotterdamse havenschandaal dat de gemeente meer dan honderd miljoen euro kan gaan kosten. Het onderbuikgevoel van de boze burger, dat fietsen zonder licht eerder bestraft wordt dan het verkwisten van vele miljoenen aan belastinggeld is, in dit geval althans, gelogenstraft. Al gaat het in het geval van de fietser nog wel aanzienlijk sneller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden