Greenpeace wil 'vloot van vrede' bij Mururoa

De milieubeweging Greenpeace heeft vanaf haar actieschip Rainbow Warrior, dat in de Tahitiaanse hoofdstad Papeete voor anker is gegaan, kleine schepen opgeroepen 'een vloot van vrede' te vormen rond het atol Mururoa....

ANP, AP

PAPEETE

'Wij richten een oproep tot alle kleine schepen zich bij ons te voegen bij Mururoa', zei Stéphanie Mills, coördinator van de Greenpeace-campagne tegen de hervatting van de kernproeven. De Rainbow Warrior is naar Papeete teruggekeerd voor reparatie van de boeg, die een week geleden door een Franse sleepboot werd geramd.

Mills liet zich niet uit over de plaats waar de vijfde rubberboot van de Rainbow Warrior is. Ze volstond met te zeggen dat die 'in de buurt is' van de plaats waar de kernproeven worden gehouden. Ze nodigde journalisten uit de Rainbow Warrior te bekijken teneinde vast te stellen dat de vijfde rubberboot ontbreekt.

Eerder had Greenpeace meegedeeld dat de activisten David McTaggart, Chris Robinson en Henk Haazen erin zijn geslaag Mururoa in een rubberboot te bereiken en aan land te gaan. Maar de commandant van de Franse strijdkrachten in Frans Polynesië zei dat er geen aanwijzingen zijn dat de drie actievoerders zich op het eiland bevinden. 'Of ze zijn erg slim, of ze zijn er niet', zei vice-admiraal Philippe Euverte.

Een Franse generaal beschuldigde Greenpace van het verstrekken van 'desinformatie'. Niettemin hebben de Fransen het aantal patrouilles op, rond en boven Mururoa opgevoerd.

Vanuit Nieuw-Zeeland en Australië zijn onmiddellijk tientallen aanbiedingen gedaan om deel te nemen aan de 'vloot van vrede'. Bijna veertig parlementariërs uit beide landen hebben aangekondigd mee te willen doen.

De Nieuw-Zeelandse premier Jim Bolger verklaarde dat zijn regering overweegt een marineschip naar Mururoa te sturen, dat moet instaan voor de veiligheid van de protestvloot te verzekeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden