nieuws'protestival' op schiphol

Greenpeace wil in december protestfestival houden op terrein Schiphol

Milieuorganisatie Greenpeace houdt in het weekeinde van 14 en 15 december op het terrein van Schiphol een protestfestival tegen de luchtvaart. ‘Het is tijd om de grote vervuiler Schiphol wakker te schudden met een actie waar ze niet omheen kunnen’, zegt Dewi Zloch, campagneleider luchtvaart bij Greenpeace.

Een vliegtuig landt bijna haaks op de baan op Schiphol, waar landende toestellen veel last hebben van de storm. Beeld ANP
Een vliegtuig landt bijna haaks op de baan op Schiphol, waar landende toestellen veel last hebben van de storm.Beeld ANP

Het ‘Protestival’ is als beste actie verkozen door 16.865 mensen die aan een door Greenpeace uitgeschreven enquête deelnamen. Een ander voorstel was een massale kampeerpartij op de start- en landingsbaan van Schiphol-dependance Lelystad Airport.

Volgens Greenpeace is het onvermijdelijk dat reizigers of bezoekers van Schiphol op 14 en 15 december hinder gaan ondervinden van de actie. Omdat het niet aannemelijk is dat de milieuorganisatie een vergunning voor de actie krijgt, wordt nu al aangekondigd dat actievoerders ‘een centrale plek op de luchthaven gaan claimen.’

Niet alleen Greenpeace maar ook (het militante deel van) protesterende boeren hebben de nationale luchthaven op het oog als mikpunt voor acties. Schiphol draagt niks bij aan de klimaatdoelen, klaagt Greenpeace, verwijzend naar de CO2 uitstoot door de luchtvaart.

Agrariërs verwijten Schiphol buiten schot te blijven bij maatregelen tegen stikstofdepositie – hoewel het aandeel van de luchthaven in dat probleem uiterst gering is.

Greenpeace en andere milieuorganisaties presenteerden vorige week in Den Haag een alternatieve luchtvaartnota, een visie op de luchtvaart voor de periode 2020-2050. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder anderen minister Cora van Nieuwenhuizen (Luchtvaart), wier echte luchtvaartnota rond de jaarwisseling verschijnt, en Schiphol-directeur Dick Benschop.

De milieubeweging neemt sinds enkele jaren de luchtvaart op de korrel vanwege het buiten schot blijven bij klimaatafspraken. Daarvoor richtte het protest zich al tegen de uitlaatgassen en geluidshinder die het vliegveld met zich meebrengt. In een donderdagochtend uitgegeven verklaring zegt Dewi Zloch van Greenpeace: ‘Op de vraag hoe we de klimaatcrisis gaan stoppen met zo’n plofvliegveld, blijft Schiphol akelig stil.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden