Greenpeace vertraagt transport kernafval

Tientallen actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace hebben dinsdagochtend een transport van drie wagons met kernafval van Borssele naar het Franse Cap La Hague bijna vier uur vertraagd.

ANP
Arrestatie van Greenpeace-actievoerders op de route van het kerntransport. © Greenpeace/Beentjes Beeld
Arrestatie van Greenpeace-actievoerders op de route van het kerntransport. © Greenpeace/Beentjes

Het was het eerste transport in zes jaar tijd van kernafval vanuit Nederland. Door wetgeving in Frankrijk was het jaren niet mogelijk Nederlands kernafval naar Frankrijk te vervoeren.

Vastgeketend

De acties begonnen rond 07.00 uur 's ochtends met mensen die zich hadden vastgeketend aan de spoorlijn waarover de trein met kernafval zou rijden.

Na ruim een uur bleek dat dat slechts een afleidingsmanoeuvre was voor een grote blokkade op enkele kilometers afstand van de kerncentrale. De politie had twee uur nodig om die blokkade, met een kleine vrachtwagen, op te heffen.

Aanhoudingen
De politie hield 33 actievoerders aan, die met hun actie onder de aandacht wilden brengen dat kernenergie ,,gevaarlijk en totaal overbodig is''. Deze werden in de loop van dinsdag weer vrijgelaten.

De Zeeuwse politie kreeg dinsdagochtend hulp van verschillende korpsen uit Brabant. In de trein zelf zitten 15 leden van de Mobiele Eenheid die ook in België kunnen assisteren bij acties van demonstranten. Ook in België protesteerden mensen van Greenpeace, maar dit had slechts een kort vertraging tot gevolg.

Financiële schade
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) stelde dinsdag graag te zien dat financiële schade die actievoerders toebrengen, door bijvoorbeeld een transport van kernafval te beletten, bij hen wordt verhaald. Hij beklemtoonde dat alle vergunningen waren verleend en dat het transport dus ongehinderd zou moeten kunnen plaatsvinden.

Greenpeace vindt Verhagens reactie de wereld op zijn kop. ,,Het is de kerncentrale die in het post-Fukushima tijdperk wil doorgaan met haar gevaarlijke werkzaamheden en nog meer kernafval wil produceren waar ook Verhagen geen oplossing voor heeft.''.

De milieuorganisatie zegt dat ze gebruik maakt van haar recht op demonstratie. ,,De maatschappelijke kosten moeten voor rekening komen van de kerncentrale, niet Greenpeace.''

De komende twee jaar zullen nog tien transporten van kernafval plaatsvinden. Het is niet duidelijk wanneer het transport van dinsdag precies in Cap La Hague aankomt.

Arrestatie van een actievoerder van Greenpeace op de route van het kerntransport. © Greenpeace/Beentjes Beeld
Arrestatie van een actievoerder van Greenpeace op de route van het kerntransport. © Greenpeace/Beentjes
Actievoerders van Greenpeace, vastgeketend aan het spoor waar het kerntransport over zou moeten rijden. © Greenpeace/Beentjes Beeld
Actievoerders van Greenpeace, vastgeketend aan het spoor waar het kerntransport over zou moeten rijden. © Greenpeace/Beentjes
Actievoerders van Greenpeace, vastgeketend aan het spoor waar het kerntransport over zou moeten rijden. © Greenpeace/Beentjes Beeld
Actievoerders van Greenpeace, vastgeketend aan het spoor waar het kerntransport over zou moeten rijden. © Greenpeace/Beentjes
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden