Greenpeace verloor sinds 2006 5,2 miljoen euro op valutahandel

De beweging in de wisselkoersen zijn voor milieuorganisatie Greenpeace niet alleen in 2013 een probleem geweest. Ook in het jaar 2012 leed de organisatie een verlies op wat in het bedrijfsleven altijd 'valutaire tegenwind' wordt genoemd. In dat jaar bedroeg het verlies zes ton. Sinds 2006 staat het verlies op 5,2 miljoen euro.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GERARD REIJN

AMSTERDAM - Over het jaar 2013, zo meldde Greenpeace dit weekeinde, is een verlies geleden van 3,8 miljoen euro op een foute gok op wisselkoersen. Volgens de woordvoerder van Greenpeace werden in 2013 juist voor het eerst financiële instrumenten gebruikt om het risico van de fluctuaties van wisselkoersen te beperken.

Het gaat om zogeheten 'forward currency contracts', een standaardmiddel voor het afdekken van valutarisico's. Volgens Greenpeace worden de procedures hiervoor nu aangescherpt.

De natuurbeschermingsorganisatie vermeldt in haar jaarverslagen sinds 2006 de resultaten uit geldwisseltransacties. In de eerste drie jaar verliepen die belabberd. In drie jaar tijds boekte Greenpeace er een verlies op van in totaal 8,7 miljoen euro. Alleen al in 2007 ging het om 4 miljoen verlies.

In het jaarverslag van 2008 stelt Greenpeace dat er maatregelen komen. 'De procedures in de treasury (de afdeling die het geld beheert, red.)' zullen worden herzien, teneinde de 'gevoeligheid voor fluctuaties van de wisselkoersen te verminderen.'

De jaren daarna blijkt echter het tegendeel. De gevoeligheid voor fluctuaties wordt feitelijk alleen maar groter. Maar niemand klaagt erover, want Greenpeace verdient er dan juist veel geld aan, vooral in het jaar 2010: 6 miljoen euro.

In het jaarverslag over 2012 vermeldt Greenpeace ook dat het een 'ruling' heeft met de Nederlandse Belastingdienst. Die ruling betreft de fiscale behandeling van de onkostenvergoeding die aan bestuurders wordt betaald. Een salaris krijgen ze niet, zegt Greenpeace.

'De ruling is bedoeld om te voorkomen dat er dubbele belasting op die bedragen wordt geheven', zegt de woordvoerder ter toelichting.

Rulings zijn een belangrijk aspect van het Nederlandse belastingsysteem, dat door multinationals zeer wordt gewaardeerd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden