Greenpeace: uiteindelijk 93.000 doden door Tsjernobyl-ramp

Waarschijnlijk zullen uiteindelijk 93 duizend mensen overlijden aan kanker die is veroorzaakt door straling die is vrijgekomen bij de explosie van een kernreactor in het Oekraïense Tsjernobyl....

AP

Greenpeace baseert zich in het rapport op cijfers die afkomstig zijn uit Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. In een verklaring bij het rapport beschuldigt Ivan Blokov van Greenpeace Rusland het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de VN (IAEA) ervan de gevolgen van de Tsjernobyl-ramp te verdoezelen. 'Het ontkennen van de werkelijke gevolgen is niet alleen beledigend voor de duizenden slachtoffers, maar leidt ook tot gevaarlijke aanbevelingen en de huisvesting van mensen in vervuilde gebieden', aldus Blokov.

Het Tsjernobyl Forum, dat wordt gevormd door het IAEA en een aantal andere VN-organisaties, bracht de gezondheidsproblemen en klachten van bewoners van gebieden rond Tsjernobyl in een vorig jaar verschenen rapport in verband met ongezonde gewoonten als drinken en roken en slachtoffergedrag. Volgens Greenpeace geven cijfers uit Wit-Rusland aan dat uiteindelijk 270 duizend mensen kanker zullen krijgen als gevolg van de ramp en dat 93 duizend van hen daaraan zullen overlijden. Greenpeace haalt ook een wetenschappelijk rapport uit Rusland aan, waarin staat dat het sterftecijfer in het westen van Rusland de afgelopen vijftien jaar sterk is gestegen, waarschijnlijk als gevolg van radioactieve straling uit Tsjernobyl. Het zou gaan om zestigduizend extra sterfgevallen. Volgens het Tsjernobyl Forum kunnen tot nu toe slechts 56 sterfgevallen in verband worden gebracht met de Tsjernobyl-ramp.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden