nieuwsactivisme

Greenpeace negeert verbod en voert dit weekend actie op Schiphol

Actievoerders van Greenpeace lijken dit weekeinde op Schiphol aan te sturen op een confrontatie met de marechaussee en de politie.

Leden van de Marechaussee voeren controles uit bij voertuigen rond de luchthaven. Beeld ANP
Leden van de Marechaussee voeren controles uit bij voertuigen rond de luchthaven.Beeld ANP

In de centrale hal van Schiphol Plaza wil Greenpeace zowel zaterdag als zondag actievoeren tegen de vervuiling die de luchtvaart veroorzaakt. De burgemeester van Haarlemmermeer heeft dat verboden, maar Greenpeace kondigt aan het toch te gaan doen.

Met het zogeheten Protestival richt de milieuorganisatie zaterdag en zondag op het Schipholterrein de aandacht op onder meer de forse CO2-uitstoot die het vliegverkeer veroorzaakt. Greenpeace heeft toestemming van de gemeente om op twee plekken, een ervan dicht bij Schiphol Plaza, een manifestatie te houden, maar acties in de centrale hal waar treinreizigers en luchtvaartpassagiers gebruik van maken, worden niet toegestaan.

Burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven (VVD) van Haarlemmermeer baseert zich bij dat verbod op de Wet Op Manifestatie (WOM). Campagneleider Dewi Zloch van Greenpeace: ‘Kennelijk kan een manifestatie worden verboden als de veiligheid in het geding dreigt te komen, de gezondheid van mensen de nabijheid of de doorstroming van mensen die ergens naartoe moeten.'

Zloch heeft diverse keren met de burgemeester en de duurzaamheidsmanager van Schiphol, Denise Pronk, overlegd over wat de actievoerders allemaal van plan zijn te doen. De centrale hal van Schiphol Plaza is openbare ruimte en daarmee is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Haarlemmermeer van toepassing. Schiphol zelf speelt geen rol in het verbod op actievoeren.

Vast staat dat vroeg in de middag, met toestemming van de gemeente, een manifestatie plaatsvindt. Zowel zaterdag als zondag. Greenpeace wil dat Schiphol kiest voor minder vluchten dan de nu toegestane 500 duizend per jaar. Het kabinet gaf de luchthaven eerder dit jaar toestemming om na 2020 door te groeien naar maximaal 540 duizend vliegbewegingen.

Ook wil Greenpeace dat Schiphol een eigen ‘klimaatplan’ opstelt, waarin het aangeeft welke maatregelen worden genomen om de CO2-uitstoot door de luchtvaart te verminderen. Greenpeace wil ook dat de dependance van Schiphol, Lelystad Airport, niet wordt geopend, dat korteafstandsvluchten worden vervangen door treinen en dat Schiphol ‘steun’ levert aan de strijd voor een ‘eerlijke prijs voor vliegen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden