Greenpeace: morfine aan boord wettelijk verplicht

De melding dat er door het Russische onderzoekscomité drugs zijn gevonden aan boord van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise duidt volgens Greenpeace op morfine, dat volgens de Nederlands wet verplicht is aan boord. Het Russische onderzoekscomité kondigde eerder vandaag aan dat er vermoedelijk morfine en papaverbollen aangetroffen zijn op het schip.

null Beeld afp
Beeld afp

'De herkomst en het doel van deze stoffen worden nog onderzocht', zegt een woordvoerder van het onderzoekscomité, doelend op de veronderstelde drugs die is gevonden aan boord van het Greenpeaceschip. Het comité, dat zich bezighoudt met de zaak van de voor piraterij aangeklaagde opvarenden van Arctic Sunrise, vermoedt dat het om morfine en papaverbollen gaat.

Een woordvoerster van Greenpeace heeft daarop laten weten dat er morfine op het schip aanwezig zijn. Die stof ligt achter slot en grendel en is volgens de Nederlandse wet verplicht aan boord van schepen, zo zegt ze.

'Voordat het schip vanuit Noorwegen vertrok richting het boorplatform hebben Noorse autoriteiten volgens de standaardprocedure met een drugshond het schip doorgezocht. Daarbij is niets gevonden', aldus de woordvoerster.

Rammen van kustwacht
De autoriteiten verdenken de actievoerders er ook nog van dat ze hebben geprobeerd om met hun schip een vaartuig van de kustwacht te rammen, waardoor ze 'het leven en de gezondheid van functionarissen in gevaar hebben gebracht'.

De actievoerders van het Greenpeaceschip, waaronder twee Nederlanders, werden bijna drie weken geleden opgepakt door de Russische autoriteiten, na een protestactie bij een boorplatform. Vorige week werden de opvarenden aangeklaagd voor piraterij. Daarop staat in Rusland maximaal 15 jaar celstraf. De bemanning van de Arctic Sunrise moet nu rekening houden met een zwaardere aanklacht, zeggen de Russische onderzoekers.

Drie activisten moeten voorlopig in een Russische gevangenis blijven. Ze waren in beroep gegaan tegen de beslissing dat ze tot 24 november in voorarrest moesten blijven, maar dat beroep is gisteren afgewezen door de rechtbank van Moermansk.

Greenpeace-directeur persoonlijk garant
Greenpeace-directeur Kumi Naidoo liet vandaag weten persoonlijk garant te willen staan voor de opgepakte activisten. Naidoo biedt aan zijn leven naar Rusland te verplaatsen tot de rechtszaak is afgehandeld. Zelfs als dat betekent dat hij zelf in de cel terecht komt. 'Ik verwacht niet dat ik hun lot zal delen, maar het is een risico dat ik wil nemen', aldus Naidoo.

De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Nederland hoopt via arbitrage met Rusland het schip en de bemanning vrij te krijgen. Als dat niet snel genoeg vlot, wil Nederland naar het Internationaal Zeerechttribunaal stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden