NieuwsArctic Sunrise

Greenpeace krijgt schadevergoeding van Rusland voor enteren schip bij protestactie tegen boringen

Rusland gaat Greenpeace toch een schadevergoeding betalen voor het enteren van het schip Arctic Sunrise in 2013. De milieuorganisatie krijgt een schadevergoeding van 2,7 miljoen euro. 

De betaling is het resultaat van onderhandelingen tussen minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. In een gezamenlijke verklaring erkennen beide landen het recht op demonstratie op volle zee.

De Russische kustwacht enterde de Arctic Sunrise in september 2013 tijdens een protestactie van Greenpeace bij een boorplatform van het Russische staatsbedrijf Gazprom in de Barentszzee. Met de actie wilde Greenpeace aandacht wekken voor de gevaren van de boringen in het kwetsbare Noordpoolmilieu. De  dertig bemanningsleden werden gearresteerd, terwijl het schip naar de haven van Moersmansk werd gesleept. Daar lag het ruim acht maanden aan de ketting, voordat Rusland de Arctic Sunrise liet gaan.

Aanvankelijk hing twee bemanningsleden ook een langdurige celstraf boven het hoofd. Zij werden aangeklaagd wegens piraterij, waarop vijftien jaar staat. Uiteindelijk kregen ze na twee manden amnestie.

Eerder veroordeeld

Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag veroordeelde Rusland in 2017 tot het betalen van 5,7 miljoen euro aan Greenpeace en de Nederlandse staat. Volgens het hof viel de protestactie van Greenpeace onder het eeuwenoude beginsel van de vrijheid van de zee.  Van piraterij of terrorisme, zoals Rusland stelde, was volgens het hof geen sprake. 

Rusland weigerde aanvankelijk aan de juridische procedure mee te werken met een beroep op zijn soevereine rechten in het gebied. Aanvankelijk zag het er ook niet naar uit dat Moskou bereid was gehoor te geven aan het vonnis en de schadevergoeding voor het illegaal enteren van het schip en het vastzetten van de bemanning te betalen. Maar uiteindelijk koos Moskou toch tot een schikking met Nederland.

Blok tevreden

Minister Blok zei tevreden te zijn met de afwikkeling van de zaak. ‘Rusland erkent in een gezamenlijke verklaring dat schepen in internationale wateren niet zomaar kunnen worden geënterd en opvarenden niet zomaar gearresteerd. Het is goed dat Rusland de politieke wil heeft getoond er met Nederland uit te komen,’ aldus Blok.

Als onderdeel van de overeenkomst hebben Blok en Lavrov verder afgesproken om het gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek in het Russisch deel van het Noordpoolgebied uit te breiden. Er komen mogelijk gezamenlijke expedities. Door de klimaatverandering wordt het gebied ook steeds aantrekkelijker voor de scheepvaart en de ontginning van de enorme olie- en gasvoorraden die er worden vermoed.

Meer over de Arctic Sunrise-zaak

In 2015 en 2017 werd Rusland ook al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Nederland betalen voor het illegaal aan de ketting leggen van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en het illegaal arresteren van de 30-koppige bemanning in september 2013 . Destijds werd de kans klein geacht dat Moskou ooit zou overgaan tot het betalen van de schade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden