Greenpeace in beroep tegen blokkadeverbod

Greenpeace gaat in beroep tegen het vonnis in kort geding van de president van de Rotterdamse rechtbank, mr J. Mendlik....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Greenpeace had al vóór het kort geding aangekondigd dat ze de blokkade zou opheffen, geschrokken als ze was van de door het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam geëiste dwangsom van honderdduizend gulden per dag. Tegen dit deel van het vonnis heeft Greenpeace geen bezwaar.

Dat heeft de organisatie wel tegen een ander deel. Daarin verbiedt de president Greenpeace 'op enigerlei wijze mee te werken aan volgende blokkade-acties die het vrije scheepvaartverkeer belemmeren in het gebied waarin de Havenmeester van Rotterdam belast is met het nautisch beheer'. Bij overtreding van dit verbod moet Greenpeace honderdduizend gulden per dag betalen.

De president erkent in het vonnis dat Greenpeace 'ter bevordering van haar op zich loffelijke doelstellingen' soms enige inbreuk op rechten en vrijheden van anderen mag maken.

'Er zal evenwel steeds een afweging moeten worden gemaakt tussen de verschillende belangen.' De belangen van de Rotterdamse haven wogen in dit geval voor de president zwaarder.

Greenpeace vreest dat zij met het verbod op elke blokkade in de Rotterdamse haven nauwelijks actie meer kan voeren. Bovendien is het vonnis volgens medewerker S. van der Naald tegenstrijdig. 'De rechter erkent enerzijds de belangenafweging, maar verbiedt zonder belangenafweging elke toekomstige blokkade.'

Greenpeace en de Zuidhollandse Milieufederatie liggen al jaren met Shell Chemie overhoop over de chloorlozingen van de fabriek waar de grondstof epychloorhydrine voor autolak en kunsthars wordt gemaakt.

Deze fabriek loost 28 kilo chloor per dag in de Petroleumhaven. De milieubeweging vindt dat deze voor het milieu gevaarlijke lozing drastisch kan worden teruggebracht, wanneer Shell bereid is een ander proces toe te passen.

Er loopt nog steeds een beroepszaak van de Zuidhollandse Milieufederatie bij de Raad van State tegen de lozingsvergunning die Rijkswaterstaat in 1992 aan Shell heeft afgegeven. Een deel van die vergunning is per 1 januari verlopen. Omdat Rijkswaterstaat nog niet klaar is met de nieuwe vergunning, waren de chloorlozingen van Shell formeel illegaal.

Voor de Zuidhollandse Milieufederatie was dat in januari aanleiding om justitie in Rotterdam te vragen Shell Chemie strafrechtelijk te vervolgen wegens overtreding van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam deelde mee dat een beslissing over dit verzoek binnen een week is te verwachten. Greenpeace besloot met een blokkade tegen de illegale lozingen van Shell te protesteren.

De kans dat Shell wordt vervolgd, wordt niet groot geacht omdat Rijkswaterstaat begin januari schriftelijk aan Shell heeft laten weten dat de dienst de lozingen wil gedogen. De gedoogbeschikking werd dinsdag afgegeven, op de dag dat Greenpeace de blokkade instelde. Tot 1 augustus van dit jaar mag Shell 28 kilo chloor per dag blijven lozen.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft het afgeven van de vergunning niets te maken met de actie van Greenpeace. 'Het is echt puur toeval dat de procedure voor de vergunning net op diezelfde dag was afgelopen.'

Woordvoerder Stroink van Shell ontkent dat het bedrijf iets illegaals doet. 'Wij doen precies wat de overheid ons toestaat, dus dat is in onze visie niet illegaal.' De milieubeweging noemt de lozingen wel illegaal, omdat er geen vergunning voor is. 'De overheid heeft alleen laten weten dat ze er niet tegen zal optreden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden