Greenpeace gooit anker uit op gasboorlocatie

Greenblades is de naam van de eerste offshore-windmolen, die Greenpeace woensdag zo'n 36 kilometer uit de kust, ter hoogte van Zandvoort, in de Noordzeebodem heeft verankerd....

Van onze verslaggeefster

Greenpeace vindt dat Nederland na het maandag bereikte Klimaatakkoord in Bonn moet overstappen op duurzame windenergie. Gas hoort daar niet bij.

De politiek treuzelt volgens Greenpeace al jaren met de uitvoering van plannen voor windenergie. De vergunningsprocedures voor nearshore en offshore windparken verlopen tergend langzaam. Dit jaar had de windturbine op zee bij Egmond al moeten draaien, maar de aanbesteding moet zelfs nog de deur uit.

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft wel waardering voor de actie. Temeer daar Greenpeace met ECN heeft afgesproken dat de windmolen ook gegevens over de windsnelheden zal leveren. 'Daar zitten we inderdaad nogal om te springen. Dat kunnen we prima gebruiken', verklaart B. Janssen van ECN.

'Natuurlijk hebben we er minder aan als het maar een paar dagen is. Uiteindelijk zijn er gegevens over een periode van twee, drie jaar nodig voor een windmolenpark op zee', zegt ECN.

'Willen jullie ons in de weg gaan zitten', heeft Clyde Petroleum Greenpeace gisteren per brief gevraagd, nadat het Amerikaanse bedrijf een verkenningsschip had langsgestuurd. Ook de marine nam poolshoogte en heeft Greenblades bij de kustwacht als 'illegaal object' aangemeld.

Volgens D. Samson van Greenpeace gelden er buiten de twaalfmijlszone weinig juridische regels. 'Wie het eerst komt, die het eerst maalt. We zijn Clyde Petroleum dus voor. We blijven op deze plek zitten, maar schepen worden wel gewaarschuwd met toeters als ze te dicht in de buurt komen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden