Greenpeace: gas en olie in 2050 verleden tijd

De technieken voor duurzame energie ontwikkelen zich zo snel dat we al over 35 jaar volledig afscheid kunnen nemen van fossiele energie zoals kolen, gas en olie, stelt Greenpeace.

Windmolens op de Maasvlakte. Beeld ANP
Windmolens op de Maasvlakte.Beeld ANP

De wereld kan binnen 35 jaar volledig afscheid nemen van fossiele energie als olie, gas en kolen. In 2050 kunnen we volledig zijn omgeschakeld naar duurzame energiebronnen als wind en zon, maar ook biomassa en aardwarmte. Die omslag gaat bovendien niet ten koste van de economie: alleen al de industrie rond zonnepanelen en zonne-energie kan in 2050 meer banen opleveren dan de kolenindustrie nu genereert.

Dat stelt Greenpeace in een nieuwe versie van haar energiescenario Energy (r)evolution waarvan de eerste versie tien jaar geleden verscheen. De gedetailleerde scenariostudies van de milieuorganisatie spelen een belangrijke rol in de wereldwijde energiediscussie. Ze worden door de meeste experts en organisaties serieus genomen, ondermeer omdat ze tot dusver de opmars van duurzame energie beter hebben voorspeld dan vooruitzichten van andere energie-denktanks.

In haar eerste scenario tien jaar geleden ging Greenpeace ervanuit dat de helft van de benodigde energie in 2050 op de wereld duurzaam zou kunnen worden opgewekt. Het huidige, nog optimistischer scenario wordt volgens de organisatie mogelijk doordat de kosten voor zonne- en windenergie sterker zijn gedaald dan verwacht, en doordat de technologie verder is ontwikkeld dan in 2005 voor mogelijk werd gehouden.

64.600 miljard dollar

De omslag kost wel veel geld. Volgens het bijgewerkte scenario moet de komende 35 jaar 64.600 miljard dollar (56.570 miljard euro) worden geïnvesteerd in energie die geen extra broeikasgas produceert. Behalve voor zon en wind is dat onder meer nodig voor het aanboren van veel meer aardwarmte en het omzetten van duurzaam opgewekte stroom in waterstof en andere energiedragers.

De investeringen bedragen wereldwijd 1.660 miljard dollar per jaar, maar daar staat volgens het scenario een besparing op brandstof tegenover van 1.100 miljard. Uiteindelijk worden de kosten in 2050 zelfs ruimschoots gedekt door toekomstige besparingen op fossiele brandstoffen, en de kosten die uit het gebruik daarvan zouden voortvloeien.

De zware industrie gaat in het vooruitzicht van Greenpeace voor een groot deel op de schop. Het is onduidelijk wat dat zou betekenen voor een land als Nederland, met relatief veel energie-intensieve industrie. Maar in elk geval binnen de energiesector zelf zou volgens de economen van de milieuclub veel nieuwe activiteit en welvaart kunnen ontstaan.

Al in 2020 zouden investeringen in de energiesector leiden tot een kwart méér banen dan nu. Tegen 2025 zijn 60 procent méér mensen aan het werk in (duurzame) energie dan in 2015. In de ontwikkeling, productie en installatie van zonnepanelen wordt het aantal banen in 2030 geschat op 9,7 miljoen wereldwijd; evenveel als de kolensector nu biedt.

Zonnecollectoren t.b.v. energie. Beeld ANP
Zonnecollectoren t.b.v. energie.Beeld ANP

Biomassa

Voor kernenergie is in het scenario geen ruimte. Wel voor biomassa zoals houtachtige gewassen en bomen. Die energievorm is nu voor Greenpeace in Nederland overigens grotendeels taboe. Maar in het volledig klimaatneutrale scenario levert biomassa in Europa in 2050 bijna evenveel energie als zon en wind. Het aandeel aardwarmte stijgt daarnaast sterk en zou over 35 jaar de belangrijkste Europese leverancier van primaire energie zijn.

Vrachtauto's, zeeschepen en vliegtuigen zijn volgens Greenpeace de moeilijkste hordes naar een wereld zonder fossiele energie. Centrale stroomopwekking met zon en wind is technisch haalbaar. Personenauto's zouden vrij gemakkelijk kunnen overschakelen op elektrische motoren en zelfs voor zeeschepen zijn nieuwe vormen van windkracht in ontwikkeling.

Maar zwaar (scheep)vrachtverkeer en vliegtuigen kunnen de komende 35 jaar niet zonder brandstof, erkent Greenpeace. Een deel van de benodigde biomassa zal volgens het scenario daarom worden ingezet voor de productie van klimaatneutrale, synthetische brandstof voor transport. 'Dit is een van de moeilijkste onderdelen van de energierevolutie en vergt ook een technische revolutie. Maar het is mogelijk met de technieken die we nu kennen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden