Greenpeace dreigt ‘smerig’ Eon met boycot

Energieconcern Eon hangt een boycot boven het hoofd als het zijn plannen voor de bouw van acht kolencentrales in Europa niet van tafel haalt, zegt Greenpeace....

Kolenstroom leidt tot een hoge uitstoot van kooldioxide, het gas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Het verstoken van deze brandstof moet daarom worden uitgebannen, stelt Greenpeace, te beginnen bij Eon. Om te laten zien dat het menens is, stortte Greenpeace maandag een bergje kolen voor een kantoor van Eon in Eindhoven.

De actie is onderdeel van een nieuwe campagne om de onderneming ertoe te bewegen klimaatvriendelijker te produceren. Consumenten kunnen via een website een online oproep doen aan de energieproducent de bouw van kolencentrales te staken. Als het concern daaraan geen gehoor geeft, zal Greenpeace klanten oproepen van energieleverancier te wisselen.

Eon zegt dat het juist veel geld steekt in duurzame energie. ‘Als je alleen naar de Nederlandse situatie kijkt, klopt het inderdaad dat we hier relatief vuil zijn’, zegt een woordvoerder van Eon. ‘Maar in Europees verband investeren we miljarden in duurzame energieproductie.’ Tot 2010 zegt het concern ongeveer 6 miljard euro te steken in groene stroom; 5.000 megawatt in totaal.

Meike Baretta, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace, is niet onder de indruk. ‘Zes miljard euro klinkt lovenswaardig, maar als je het afzet tegen de totale investeringen is het een schijntje. Eon behoort tot de energiereuzen en dit concern wekt slechts eentiende van zijn stroom duurzaam op.’

De keuzen die bedrijven nu maken, bepalen hoe de energieproductie er de komende veertig jaar uitziet, zegt Baretta. Want zo lang gaan energiecentrales gemiddeld mee. Dus die kolencentrales moeten er volgens haar niet komen.

De kans dat Eon de bouw op de Maasvlakte stillegt, is volgens Eon nihil. Ook al vreest het concern ‘enige reputatieschade’ van een eventuele consumentenboycot. ‘Maar wij denken dat de mensen in Nederland zich realiseren dat ze ook over twintig jaar ook nog stroom willen krijgen. Die moet het liefst zo groen mogelijk zijn, maar het is niet prioriteit nummer 1.’

Eon gaat de kolen die Greenpeace voor het Eindhovense kantoor heeft gestort, opstoken in zijn centrale op de Maasvlakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden