Greenpeace blokkeert Heineken Experience met windmolenwiek

Greenpeace heeft woensdagochtend een windmolenwiek geplaatst voor de ingang van de Heineken Experience in Amsterdam-Zuid. De wiek heeft een afmeting van ruim twaalf meter en maakt het voor bezoekers en personeel niet makkelijk om binnen te komen.

Redactie
De twaalf meter lange wiek blokkeert de ingang van de Heineken Experience. Beeld Joris Thijssen
De twaalf meter lange wiek blokkeert de ingang van de Heineken Experience.Beeld Joris Thijssen

Reden van de actie is volgens de milieuorganisatie dat Heineken claimt 'een groene koploper te zijn van het Nederlandse bedrijfsleven. Maar als Greenpeace hen vraagt wat dat betekent, blijft het stil. Dat riekt naar greenwashing', aldus Joris Thijssen van Greenpeace.

Greenpeace ontving eind vorige week een verklaring van Heineken, waarin het bedrijf steun toezegt aan het kabinetsdoel om in 2020 16 procent van de energie op een schone manier op te wekken. Maar de bierbrouwer weigert iets te zeggen over de noodzaak van ambitieuze doelen voor energiebesparing, CO2-reductie en het opwekken van schone stroom in 2030.

Thijssen noemt de wiek een mooi aandenken voor de deur van de Heineken Experience. 'Steeds als iemand naar binnen of naar buiten wil, worden medewerkers en directie herinnerd aan het feit dat Nederland groene koplopers nodig heeft. Koplopers die hun nek durven uitsteken, zoals DSM, Philips, AkzoNobel en Unilever. Om in Nederland de omslag naar schone energie als zonne- en windenergie te maken, helpt het enorm als het bedrijfsleven zich uitspreekt, want tot nu toe wordt de omslag naar schone energie vooral gedwarsboomd door enkele multinationals en energiebedrijven. Dat kán en moet anders'.

Greenpeace haalt de wiek weg als Heineken zich achter de klimaat- en energiedoelen stelt die nodig zijn om, zoals afgesproken, de Nederlandse economie onafhankelijk te maken van gas, olie, kolen en kernenergie in 2050. Greenpeace heeft woensdag overigens ook een windmolenwiek bezorgd bij het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden