Greenpeace aast op vervuilende bruinkool van moederbedrijf Nuon

Greenpeace wil de bruinkoolactiviteiten van Vattenfall in Duitsland kopen om zo snel mogelijk een einde te kunnen maken aan het gebruik van de vervuilende brandstof. De milieuorganisatie maakte dinsdag haar interesse kenbaar aan Citigroup, de Amerikaanse bank die het moederbedrijf van Nuon adviseert bij de voorgenomen verkoop van het onderdeel.

Graafmachine in de Welzow Sued mijn van Vattenfall in Duitsland. Beeld getty
Graafmachine in de Welzow Sued mijn van Vattenfall in Duitsland.Beeld getty

Door het Duitse besluit om te stoppen met kernenergie zagen energieconcerns in het land zich genoodzaakt bruinkoolcentrales meer op te stoken. Desalniettemin besloot Vattenfall enige tijd geleden vijf Duitse bruinkoolmijnen en vier centrales in de verkoop te doen.

Bruinkool is een goedkope, maar zeer vervuilende brandstof die veel in Duitsland wordt gewonnen en verstookt. Greenpeace wil vermijden dat de bruinkoolactiviteiten van Vattenvall na verkoop worden voortgezet, en werpt zichzelf nu op als koper om de vervuiling te kunnen stoppen. De waarde van Vattenfalls bruinkoolactiviteiten wordt geschat op zo'n 2 miljard euro, zegt Rodger Rinke analist van Landesbank Baden-Wuerttemberg tegen Bloomberg.

'Bruinkool moet in de grond blijven. De Zweedse overheid, de eigenaar van Vattenfall, kan niet bijdragen aan de vervuilende uitstoot door de activiteiten te verkopen', zegt Greenpeace. 'Vattenfall en de overheid moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor vervuiling, ook buiten de Zweedse grenzen. Doen ze dat niet, dan moeten organisaties als de onze ingrijpen.'

Greenpeace denkt de aankoop te kunnen financieren uit donaties, dan wel het geld bijeen te brengen met crowdfunding. Een woordvoerder van de milieugroepering zei vooral te rekenen op steun van de achterban 'die door middel van deze transactie bij wil dragen aan het redden van het klimaat'.

Vattenfall liet weten dat het alle serieuze interesse verwelkomt. De verkoop zal nog maanden in beslag nemen.

Bruinkoolmijn Welzow Sued van Vattenfall. Beeld getty
Bruinkoolmijn Welzow Sued van Vattenfall.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden