Green Zone, Brothers, Jeune & Jolie

Matt Damon in Green Zone.Beeld Universal Pictures

Green Zone (Paul Greengrass, 2010)

SBS 9, 20.30-22.40 uur

Ze kenden elkaar al goed, regisseur Paul Greengrass en hoofdrolspeler Matt Damon. De van oorsprong Engelse Greengrass was ingehuurd om het tweede en derde deel van de Jason Bourne-trilogie te maken, waarin Matt Damon de hoofdrol speelde. Tussendoor legde hij met het huiveringwekkende United 93, over het vliegtuig dat op 11 september 2001 het Witte Huis in Washington had moeten binnenvliegen, al een interesse aan de dag voor grote actuele zaken.

In Green Zone kwam het allemaal samen: Damon, Greengrass' typerende adhd-stijl met jachtige scènes, gefilmd door camera's die op de schouders van rennende cameramannen rusten en een verhaal dat de valse voorwendselen wil blootleggen waarmee de Amerikaanse president Bush besloot Irak binnen te vallen. Dat verhaal ontbeert op belangrijke momenten overtuigingskracht en logica, maar fascinerend is het wel, net als de indrukwekkende wijze waarop de makers het Bagdad van drie weken na de Amerikaanse invasie hebben verbeeld. Matt Damon is de leider van een leger- eenheid die in 2003 in en rond Bagdad speurt naar de massavernietigingswapens die de Amerikaanse inval in Irak zouden moeten rechtvaardigen. Maar als hij tot twee keer toe op helemaal niets stuit, ondanks nauwgezette aanwijzingen, begint hij onraad te vermoeden.

Brothers (Jim Sheridan, 2009)

RTL 8, 20.30-22.35 uur

Broers zijn in films vaak elkaars (schijnbare) tegengestelden, zo ook in deze Hollywood-remake van Susanne Biers Brødre (2004). Tobey Maguire speelt militair Sam Cahill die naar Afghanistan moet en vrouw Grace (Natalie Portman) en kinderen achterlaat. Vlak voor zijn vertrek haalt hij zijn broer Tommy (Jake Gyllenhaal) op uit de gevangenis en dan kan het contrast bijna niet groter zijn: de patriottische, gedisciplineerde familieman tegenover de nutteloze, zuipende ex-crimineel.

Wanneer Sams helikopter in Afghanistan wordt neergeschoten en zijn gezin ontredderd achterblijft, is het juist Tommy die Grace weer op de rails krijgt. Ondanks wat dik aangezette emoties hier en daar, houdt regisseur Sheridan (In the Name of the Father) zijn film sober en kalm. Dat het mooi gefotografeerde Brothers overtuigt, is het meest te danken aan de uitstekende acteurs. Vooral Maguire en Portman zetten hun rollen intens en menselijk neer.

Jeune & Jolie (François Ozon, 2013)

Film 1 Spotlight, 19.00-20.30 uur

Ze komt uit een gelukkig, welvarend nest, dus voor geld of aandacht hoeft ze het niet te doen. Wat dan wel de reden is dat de 17-jarige Isabelle er een dubbelleven als callgirl op nahoudt, laat regisseur-scenarist Ozon in Jeune & jolie keurig in het midden. Zo speelt Marine Vacth (23) haar personage ook uit: weerbarstig en gesloten in haar schoonheid; vaak ongrijpbaar, soms een kind dat slechts wil worden geknuffeld. Mooi hoe weemoedige liefdesliedjes van Françoise Hardy worden ingezet om iets van Isabelles gevoelens te ontsluieren: 'Ik heb je niets te geven/ dan mijn kijkende ogen/ Je wilt niet lijden/ maar wie lijdt er niet?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden