Nieuws

Green Deal-Eurocommissaris Frans Timmermans volgens Time een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld

De klimaatcrisis staat in het brandpunt van de belangstelling en dus ook Eurocommissaris voor de Green Deal Frans Timmermans. De Green Deal-portefeuille was niet zijn eerste keus – hij had gehoopt Commissievoorzitter te worden – maar blijkt uiteindelijk veel meer dan second best. Volgens het Amerikaanse weekblad Time behoort Timmermans tot de 100 invloedrijkste mensen van de wereld, in de categorie pioniers.

Om de manier waarop hij de Europese Green Deal door de Commissie heeft geloodst wordt Timmermans geprezen – zelfs door Commissievoorzitter Von der Leyen, met wie hij een koele relatie onderhoudt. Beeld REUTERS
Om de manier waarop hij de Europese Green Deal door de Commissie heeft geloodst wordt Timmermans geprezen – zelfs door Commissievoorzitter Von der Leyen, met wie hij een koele relatie onderhoudt.Beeld REUTERS

PvdA’er Timmermans (60) legde net voor de zomer het grootste (ruim 8.000 pagina’s) en meest ambitieuze klimaatpakket ter wereld op tafel. Vergaande plannen waarmee de vervuiler betaalt, ook de vliegtuigpassagier en automobilist. Doel is de CO2-uitstoot in 2030 met minimaal 55 procent te verlagen en van Europa een klimaatneutraal (netto geen CO2-uitstoot) continent te maken in 2050.

Timmermans wordt geprezen om de manier waarop hij het megapakket door de Commissie heeft geloodst. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bedankte hem achter gesloten deuren, opvallend want de twee hebben een koele relatie. Op de achtergrond bij het klimaatpakket speelde zijn rechterhand Diederik Samsom (voormalig PvdA-leider) een belangrijke rol. Samsom geldt als de architect van het pakket, Timmermans is de man die het er politiek doorheen moet slepen.

Op z’n best

De Commissie was pas de eerste (en redelijk lage) horde. De echte strijd begint nu met de EU-landen en het Europees Parlement. Timmermans is juist in zo’n gevecht op zijn best. Hij spreekt zijn talen vloeiend, weet beter dan welke andere Commissaris hoe je een betoog opbouwt en snapt wat politiek onderhandelen is. Het enige dat hem soms parten speelt, is zijn opvliegende karakter.

In de vorige Commissie (onder leiding van Juncker) was hij belast met betere regelgeving. Dat maakte hem weliswaar niet geliefd bij sommige collega’s – hij besliste over de noodzaak van hun wetsvoorstellen – maar gaf wel uniek inzicht in hoe de Europese machinerie werkt. Dat komt hem nu van pas.

Ook zijn harde gevechten met Polen en Hongarije over respect voor de rechtsstaat, betalen zich nu in ervaring uit. Het zijn immers vooral de Oost-Europese landen die zich verzetten tegen de groene plannen. Zij willen meer geld van de EU om de gevolgen van de groene transitie te verzachten.

In een reactie bedankt Timmermans Time voor ‘de erkenning van Europa’s leidende rol in de strijd tegen de klimaatcrisis’. Volgens de Commissaris heeft de wereld geen tijd te verliezen. ‘We moeten snel overgaan van woorden naar daden. Het is de hoogste tijd.’

In de lijst van dit jaar staan naast Timmermans nog twee Nederlanders. Roger Cox, de advocaat die dit voorjaar een grote rechtszaak tegen Shell won over de vermindering van de CO2-uitstoot, is net als Timmermans opgenomen in de categorie pioniers. KNMI-klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh heeft een plek bij de ‘vernieuwers’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden