Gravenstijn geeft vrouwenploeg weer smoel

De Nederlandse delegatie heeft bij de WK judo in Osaka de afgelopen week in vier klassen 'quotumplaatsen' voor de Olympische Spelen van Athene in 2004 verdiend....

Alleen een gebrek aan vorm kan een afvaardiging nog verstoren, maar in principe kan er in de aanloop naar Athene weinig misgaan voor Edith Bosch (-70 kg), Deborah Gravenstijn (-57), Claudia Zwiers (-78) en Dennis van der Geest (+ 100).

De overige kandidaten kunnen zich nog via de (geschoonde) Europese ranglijst kwalificeren. Ook een overwinning op het EK volgend jaar in Finland is voldoende voor een olympisch startbewijs.

Met name de mannen van de bondscoaches Van der Geest en De Korte moeten in het voorseizoen nog aan de bak. In Osaka slaagde alleen Dennis van der Geest. Hij veroverde zilver in de klasse boven 100 kilogram. 'Vooraf hadden we natuurlijk ook gerekend op Elco van der Geest en Mark Huizinga. Het is jammer dat die het niet hebben gered. Eerlijk gezegd waren de verwachtingen in de lagere rubrieken niet zo hoog', aldus de bondscoach.

Voor Huizinga (olympische kampioen in de klasse tot 90 kg) en Elco van der Geest (Europees kampioen 2002, tweede in 2003, tot 100 kg) gaat dat in principe niet zo veel problemen opleveren. Huizinga: 'Zelfs als ik niets meer win, sta ik straks waarschijnlijk nog net hoog genoeg. In elk geval is één goede prestatie in de eerste helft van volgend jaar al voldoende.'

De vrouwen liggen beter op schema met twee medailles (brons voor Bosch en Gravenstijn) en drie nominaties. In mei stond bondscoach Marjolein van Unen bij de EK nog met lege handen. 'Ik ben daar toen zeker een paar weken goed ziek van geweest. Inmiddels zijn we er aardig op vooruit gegaan.'

Daarbij zal Van Unen vooral tevreden zijn geweest over de verrichtingen van Deborah Gravenstijn. Een jaar geleden onderging ze een ingrijpende schouderoperatie. Zaterdag bewees ze met een bronzen medaille dat het gewricht weer gezond is.

Gravenstijn: 'Als ik zeg dat het gaat gebeuren, dan gaat het gebeuren.'

Zaterdag was er in de categorie tot 57 kg één tegenstandster (in de halve finale Kye uit Noord-Korea, in Atlanta ' 96 op 16-jarige leeftijd al olympisch kampioene), tegen wie ze niet was opgewassen. 'Voor de rest had ik de oplossing steeds klaarliggen.'

De concentratie was er bij Gravenstijn, van begin tot eind. Haar openingspartij (tegen Yang) won ze al na achttien seconden, vervolgens sloeg ze twee keer in de slotseconden van de partij toe. 'Dat is een kwestie van concentratie. Ik zit echt niet steeds op de klok te krijgen, maar op de momenten dat de kans kwam, was ik er.'

Toch was ' Osaka', hoe bijzonder ook, voor Gravenstijn een tussenstation. In Athene, volgend jaar, wil ze nog een 'dikkere' plak. Dat moet het hoogtepunt en (waarschijnlijke) afscheid worden. 'Mijn eerste doel hier was de kwalificactie. Die was er met de halve finale.'

Toch verliep het WK niet helemaal rimpeloos voor de nationale ploeg. Op de laatste dag passeerde Van Unen in de open klasse Françoise Harteveld. In haar plaats kwam Claudia Zwiers in het strijdperk. Zeer tot verdriet van het kamp-Harteveld, maar Van Unens keuze leidde wel tot een opvallende prestatie.

Zwiers, eerder op haar 'eigen' onderdeel tot 78 kg al goed voor een olympische nominatie, begon doodleuk met het verslaan van de Europees kampioene Katrin Beinroth.

Tegen de Engelse Bryant (recent winnaar EK in de + 78) verloor Zwiers vervolgens. Maar in de herkansing deed de Haarlemse, een van de vier op het WK actieve moeders, het opnieuw aardig. Ze werd uiteindelijk nog zevende. 'Zo zie je maar waar hard trainen toe kan leiden', zei Van Unen, met enige gevoel voor understatement.

Van Unen bespeurt de laatste tijd geen stijgende lijn bij Harteveld, de zwaargewicht uit Schiedam. 'Bovendien vind ik dat ze in haar trainingsaanpak moet veranderen. Ze heeft wel een paar stappen in de goede richting gezet, maar er moet meer gebeuren.' Ofwel: ze moet harder trainen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.