Gratis voedselpakket is niet alleen voor zwervers

Vijf jaar geleden had nog niemand ervan gehoord, maar alleen al in Amsterdam bevinden zich er elf: de Voedselbank....

Willem Beusekamp

De PvdA-wethouder van Sociale Zaken moest zich donderdag in de gemeenteraad verweren tegen het verwijt van het lokale CDA dat hij te weinig doet tegen deze vorm van moderne goedertierenheid. Sterker, volgens CDA-voorman Limmen pleegt Aboutaleb kiezersbedrog.

De populaire wethouder had immers tijdens de verkiezingscampagnes beloofd dat de Voedselbank (‘een schandvlek’) diende te verdwijnen; in een welvarende stad hoort volgens hem niemand afhankelijk te zijn van de charitas. En dan nu stilzwijgend accepteren dat er zelfs in het deftige stadsdeel Oud-Zuid een uitgiftepunt op stapel staat?

‘Politiek op de vierkante millimeter’, zei Aboutaleb. Het CDA zou volgens hem beter met hem in Den Haag gaan pleiten voor beter armoedebeleid. Want de echte oorzaak van de groeiende belangstelling voor gratis voedsel ligt volgens Aboutaleb aan het nog zittende kabinet van CDA en VVD, dat vier jaar achtereen jaarlijks vijftien miljoen euro heeft bezuinigd op zogenoemde armoedegelden.

Bovendien, aldus de wethouder, heeft het vreemdelingenbeleid tot gevolg dat zich alleen al in de hoofdstad naar schatting tienduizend illegalen bevinden, die uitwijken naar de Voedselbank.

GroenLinks, samen met de PvdA in het stadsbestuur, schoot Aboutaleb te hulp. Het beeld dat uitsluitend zwervers wekelijks hun gratis pakket ophalen, is onjuist. Fractieleidster Sargentini: ‘Een deel is door kabinetsbeleid in problemen geraakt. De tweede categorie bestaat uit mensen die een baan hebben, maar te veel uit de Wehkamp hebben besteld. De laatste groep zijn mensen zonder papieren. We moeten oppassen dat de lokale overheid zich niet overal in mengt.’

Niemand, inclusief het CDA, sprak haar tegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden