Update

Gratis reizen voor studenten flink ingekort

DEN HAAG - Studenten mogen vanaf augustus 2012 nog maar één jaar extra gebruik maken van hun OV-studentenkaart, bovenop de normale studieduur. Nu mag dat nog drie jaar extra. Daarnaast wordt de basisbeurs voor masteropleidingen vervangen door een sociaal leenstelsel.

Beeld anp

Om de studenten toch enigszins tegemoet te komen wordt de terugbetaaltermijn van de studieschuld verhoogd van 15 naar 20 jaar. Dat schrijft staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Kinderen

De regels van de aanvullende beurs worden vereenvoudigd, waardoor onder meer de partnertoeslag voor studenten met kinderen vervalt. Dit najaar presenteert Zijlstra het plan voor de hervorming van de studiefinanciering aan de Tweede Kamer. De nieuwe regeling moet vanaf de zomer van 2012 gaan gelden.

Volgens Zijlstra is de huidige regeling van de studiefinanciering niet langer houdbaar. Daarnaast draagt het nieuwe stelsel volgens hem bij aan een kleinere overheid met minder regels.

Eerder meldde de staatssecretaris dat hij studenten die langer dan een jaar extra over hun opleiding doen een boete van 3000 euro wil opleggen. Volgens het kabinet zijn de bezuinigingen nodig om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Bovendien wordt financiële ruimte vrijgemaakt om het onderwijs te verbeteren. Vanaf 2015 gaan bezuinigingen en investeringen in het hoger onderwijs volgens het kabinet vrijwel gelijk op.

Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) worden met name de masterstudenten keihard gepakt. 'Met name uitwonende studenten met een twee- of driejarige masterstudie zijn de dupe', zegt voorzitter Guy Hendricks. 'Het geld dat de overheid hiermee bespaart wordt niet geïnvesteerd in het onderwijs maar gaat naar de staatsschuld. Hoe willen ze het dan ooit voor elkaar krijgen om in de top vijf van kenniseconomieën te behoren?', doelt Hendricks op de ambitie van dit kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.