NieuwsRechtsbijstand MH17

Gratis rechtsbijstand voor nabestaanden MH17 in strafproces

Nabestaanden van de MH17-slachtoffers kunnen gratis rechtsbijstand krijgen als zij als benadeelde partij willen meedoen aan de strafzaak tegen de daders. Ook krijgen ze de gelegenheid om hun geleden schade te verhalen als ze die nog niet via een andere weg vergoed hebben gekregen.

Een onderdeel van de BUK-raket die vlucht MH17 neerhaalde, wordt getoond op een persconferentie van het onderzoeksteam.Beeld ANP

Dit schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer over het strafproces, dat binnen vijf jaar moet worden gehouden. Bij het neerhalen van de Boeing van Malaysia Airlines boven Oekraïne kwamen in 2014 alle 298 inzittenden om het leven. Van hen hadden 193 de Nederlandse nationaliteit.

Nederland stelde Rusland eerder dit jaar verantwoordelijk voor het neerhalen van het toestel. Volgens het internationale team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de crash, was de BUK-raketinstallatie waarmee MH17 werd vernietigd, afkomstig van de 53ste luchtafweerbrigade van het Russische leger. 

Op videobeelden is volgens het onderzoeksteam te zien hoe het raketsysteem in de dagen voor de beschieting werd overgebracht van Rusland naar rebellengebied in Oost-Oekraïne.

Rusland ontkende vorig jaar op een persconferentie opnieuw dat het de Boeing van Malaysia Airlines had neergehaald.Beeld Thomson Reuters

Geen smartengeld

Grapperhaus meldt dat het kabinet voorbereidingen treft om de nabestaanden gratis rechtsbijstand te geven, zoals ze ook eerder hulp kregen van de Raad voor de rechtsbijstand bij het indienen van claims bij Malaysia Airlines. Toen werden afspraken gemaakt met Slachtofferhulp Nederland, de Nederlandse Orde van Advocaten en twee specialisatieverenigingen van advocaten om de nabestaanden te helpen.

Nabestaanden die smartengeld willen eisen tegen de verdachten, kunnen dit niet doen tijdens de strafzaak. Grapperhaus wijst erop dat een wet die dit mogelijk maakt, pas op 1 januari van dit jaar in werking is getreden. Deze wet geldt echter niet met terugwerkende kracht. Wel kunnen nabestaanden hun geleden schade verhalen op de daders omdat niet meer wordt voorzien in hun kosten van levensonderhoud door de dood van een familielid.

Rusland heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij het neerhalen van de Boeing. Volgens Moskou was de BUK-installatie die werd gebruikt niet in handen van het Russische, maar van het Oekraïense leger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden