Gratis pil is belang van vrouw en maatschappij

Zonder de pil was de emancipatie van vrouwen niet tot stand gekomen. En niet alleen die van de vrouw: bij ongewenste zwangerschap is ook de vriend, echtgenoot met zijn hele bestaan betrokken....

Het is dus in het belang van iedereen, dat zoveel mogelijk (jonge) vrouwen de pil kunnen slikken als zij niet zwanger willen worden. Vooral risicogroepen als allochtone vrouwen en meiden met minder geld en minder kennis blijken voorlichting en gemakkelijke bereikbaarheid van de pil nodig te hebben. Zie de stijging van het aantal abortussen in Nederland en de toename van geslachtsziekten.

Aangezien de overheid het algemeen belang moet dienen, vervult zij haar taak wanneer zij, door verstrekking via het ziekenfonds aangeeft dat zij de pil met klem aanraadt voor wie niet ongewenst zwanger wil worden.

'Eén moment van onbedachtzaamheid kan maken dat men eeuwig schreit'; ongewenste zwangerschap is een probleem dat voorkomen moet worden.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zou - in zijn rol van belangenbehartiger van de volksgezondheid - voorlichting om dát risico te keren, tot zijn kerntaak moeten rekenen in plaats van zich te beperken tot een boekhouder van budgetten: de Rutgers Stichting werd in de vorige kabinetsperiode ook al afgeschaft!

In de reacties op het pil-voorstel van de minister van Volksgezondheid, Hans Hoogervorst, valt met regelmaat te lezen dat de systematiek van het ziekenfondspakket beter gediend is met het verwijderen van de pil daaruit, omdat preventie niet in het pakket hoort. Een merkwaardig argument.

Dat betekent dat wij boven preventie van ziekten de voorkeur zouden moeten geven aan uitgangspunten als het behandelen van pokken boven inenting ertegen en behandeling van voedselvergiftiging boven het handhaven van de Warenwet.

Het tegendeel lijkt mij een beter uitgangspunt voor een goede systematiek: hoe meer preventie, des te beter het is voor de gemeenschap, omdat de kosten van preventie veel lager zijn dan die van behandeling. Die redenering moet dus worden omgekeerd.

De systematiek van de zorg moet volgen wat de bevolking aangeeft te willen; het systeem is er voor de mensen en niet andersom en dient dus veel meer op preventie te worden gericht, ter voorkomen van lijden en ter besparing van veel geld.

De politiek dient dus ieders belang, en ook het eigenbelang, als zij de pil in het pakket laat - ongeacht welke leeftijd - bij wijze van boodschap dat zij het innemen door wie niet zwanger wil worden een zaak van niet alleen persoonlijk, maar ook algemeen belang vindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden