Gratis opvang oké, maar langer werken, nee

Volgens oud-hoogleraar Egbert te Velde gaat de overheid te ver met het aanmoedigen van moeders om te gaan werken, zoals via gratis kinderopvang....

Van onze verslaggeefster Margreet Vermeulen

Heidi Jansma (30), moeder van Noa (2,5) en Maya (7 maanden), directrice van het Hazeltje in Haarlem en twee andere kinderdagverblijven:

‘Mijn kinderen gaan 2,5 dag per week naar de crèche. Als de kinderopvang gratis wordt, denk ik wel dat ze wat vaker naar de crèche zullen gaan. Of ik schrijf ze in voor drie dagen en dan merk ik wel of ik er ook echt gebruik van maak. Die flexibiliteit lijkt me prettig.

‘Of ik dan ook meer ga werken? Nee. Ik werk nu al drie à vier dagen per week. De rest van de tijd ben ik graag bij mijn kinderen. Gewoon omdat ik daarvan geniet. Maar het is natuurlijk ook goed voor de hechting. Ouders die hun kinderen vijf dagen uitbesteden, zijn er niet zoveel. Meestal gaat het om alleenstaande moeders of echtparen waarvan de man of vrouw ziek is. Die hebben geen keuze.

‘Als de kinderopvang gratis wordt, verwacht ik wel meer klandizie. De regelgeving is nu zo ingewikkeld dat vooral lager opgeleiden op voorhand denken dat ze het niet snappen en ten onrechte denken dat ze het niet kunnen betalen.’

Saskia de Bree (34), moeder van Tessa (2,5), kwaliteitsmedewerker bij een bedrijf in farmaceutische en biochemische grondstoffen:

‘Wat er gebeurt als de crèche gratis wordt? Nou, dan houd ik een flinke smak geld over. De opvang voor Tessa kost 624 euro per maand voor drie dagen per week. Daarvan betalen we 500 euro zelf. Dat vind ik een fors bedrag. Verder verandert er voor ons niet zoveel. Ik werk nu drie dagen en dat blijf ik voorlopig doen. Ik wil graag bij mijn dochter zijn. Dat is goed voor haar.

‘Gratis kinderopvang vind ik trouwens wel een prima idee. Het moet moeders gewoon makkelijker worden gemaakt om te werken. Het is nu een heel gedoe om een plekje voor je kind te regelen en niemand kon ons op voorhand vertellen wat de crèche ons maandelijks zou gaan kosten. Dat schrikt af.’

Frank Bijvoet (33), vader van Thimo (2) en Anouk (4), docent lichamelijke opvoeding:

‘Voor ons verandert er niets. Mijn vrouw en ik hebben bewust gekozen voor twee dagen kinderdagverblijf. Ik werk vier dagen en mijn vrouw drie dagen en dat blijft zo zolang de kinderen nog niet naar de basisschool gaan. Pas daarna gaat mijn vrouw misschien vier dagen werken. Nu vinden we deze weekindeling perfect.

‘We denken dat het goed is voor de kinderen om twee dagen per week buiten het gezin door te brengen. Daarnaast zijn ze twee dagen alleen met mijn vrouw en een dag alleen met mij. Dat vind ik heerlijk. In het weekend ben ik natuurlijk ook thuis, maar dan zijn we als gezin samen.

‘ Voor ons verandert er dus niets. Maar wij zijn misschien een uitzondering. Want voor veel mensen betekent gratis kinderopvang waarschijnlijk dat er een belangrijke drempel wordt weggenomen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden