Gratis gedragsverklaring voor vrijwilliger jeugdclub

Sport- en scoutingclubs en andere verenigingen kunnen vanaf het najaar van 2014 kosteloos een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) aanvragen voor vrijwilligers die bij hun organisatie aan de slag gaan. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) en zijn collega Martin van Rijn (Volksgezondheid) kondigen zaterdag aan dat de proef met de gratis VOG werkt, en volgend jaar definitief wordt ingevoerd.

Staatssecretaris Fred Teeven. Beeld anp

Uit onderzoek door het Verwey Jonker Instituut blijkt dat het gratis beschikbaar stellen van de verklaring voor vrijwilligers, liefst in combinatie met heldere gedragsregels en de mogelijkheid om 'foute vrijwilligers' te registreren, aantoonbaar bijdraagt aan een veilig klimaat op de sport- en hobbyclub, aldus Teeven en Van Rijn.

De verklaring is bedoeld voor vrijwilligers die met minderjarigen werken. Vrijwilligers die in de weer zijn met mensen met een verstandelijke beperking, kunnen voortaan hun VOG vergoed krijgen.

Kindermisbruikers
Ruim 2 miljoen mensen doen in Nederland vrijwilligerswerk met kinderen. Clubs doen er verstandig aan een VOG aan te vragen voor mensen die zich als vrijwilliger melden, omdat ze zo kindermisbruikers en anderen met verkeerde bedoelingen kunnen weren.

Om te voorkomen dat 'foute' vrijwilligers van de ene naar de andere vereniging gaan, kunnen personen tegen wie maatregelen zijn genomen op een lijst worden gezet. De verenigingen kunnen ook gebruik maken van tips en materiaal dat de rijksoverheid heeft ontwikkeld om vrijwilligerswerk veiliger te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.