#HetDuel

'Gratis foto's op je blog? Niet alles is voor Bassie, Kluun'

Schrijver Kluun voert actie tegen fotografen die achteraf geld willen voor foto's op weblogs. 'Jij leeft op auteursrecht, maar wil er zelf niet voor betalen', stelt juriste Charlotte Meindersma.

Kluun. Beeld anp

Beste Kluun,

Jij bent maker van werk. Van boeken, blogs, en voorstellingen. Daar verdien jij je brood mee. Dat is je goed recht. Een fotograaf is ook een maker van werk. Van fotografisch werk. Daar verdient hij graag zijn brood mee. Dat is zijn goed recht.

Het lijkt er echter op, beste Kluun, dat jij voor fotografen bepaalt hoe zij hun geld verdienen. In 2009 maakte je bezwaar toen een fotograaf een vergoeding wilde voor werk dat jij van Google Afbeeldingen haalde. Er stond geen naam bij de foto. Daarom gebruikte je het werk, zonder toestemming en zonder vergoeding. Uiteindelijk schikte jij de zaak.

Hier heb jij niet van geleerd. In plaats daarvan maak je dit tot een principezaak. In maart ging jouw website op zwart en nu plaatste je een oproep aan bloggers om zich te melden als ze ooit een rekening van een fotograaf hadden ontvangen.

Waarom doe je net of je niet begrijpt dat Google geen bron, maar een middel is? Juist jij als reclamemaker en auteur moet dat weten. Jouw boeken zijn van het internet te plukken en toch wil je dat mensen voor jouw werk betalen. Jij bent zelf niet van het delen, wel van het graaien, lijkt het. Niet alles is voor Bassie, Kluun.

Tegenover de Fotografen Federatie zei je dat fotografen mogen verdienen aan hun auteursrecht. Maar niet ten koste van bloggers, want dat valt volgens jou altijd onder het citaatrecht.

Sorry Kluun, een plaatje bij een praatje maakt nog geen citaatrecht. Dat beelden op internet staan, maakt niet dat jij zomaar afbeeldingen mag gebruiken die geen citaten zijn. Of wil jij beweren dat bloggers meer rechten hebben dan andere makers?

Ik doe een voorstel: bloggers gaan beeld eerlijk gebruiken. Beeld als citaat of gratis beeld met de juiste licentie of zoals je al voorstelde: stockfoto's gebruiken van eerlijkefoto.nl, dan zullen wij fotografen en juristen geen schadevergoeding meer vragen. Deal?

Charlotte Meindersma is jurist voor de creatieve sector en fotograaf.
Twitter @CharlottesLaw

 
Waarom doe je net of je niet begrijpt dat Google geen bron, maar een middel is? Juist jij als reclamemaker en auteur moet dat weten
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden