Gratis chippas Postbank kost ruim acht gulden

De verzamelde banken en de combinatie ING/Postbank hanteren al jaren twee versies van de elektronische portemonnee: de Chipknip enerzijds en de Chipper anderzijds....

Bijdragen Gert-Jan van Teeffelen en Wil Thijssen

Daar moet nu verandering in komen. De bankwereld heeft in het 'chippen' tenslotte al honderden miljoenen guldens geïnvesteerd. Na een jarenlange strijd capituleren de Postbank en ING eindelijk; zij voegen zich bij de Chipknip-groep.

Een beetje eigenwijs blijven de twee wel, want hun kaart gaat Chippas heten.

Opmerkelijker is dat de Postbank kiest voor een afzonderlijke chippas. Dat wil zeggen: de chipfunctie zit niet langer op de vertrouwde giropas, maar wordt voortaan ondergebracht op een extra, tweede stuk Postbankplastic voor in de portemonnee.

Waar is dit voor nodig, vragen enkele lezers zich af. De afzonderlijke chippas neemt alleen maar weer ruimte in naast alle andere passen, creditcards en klantenkaarten.

De Postbank zegt hierover echter te hebben nagedacht. 'Een los chippasje geef je makkelijker mee aan een familielid of een bekende dan je gewone betaalpas met pincode', zegt een woordvoerder van de bank.

Ze doelt onder meer op het betalen van parkeergeld. In Nijmegen bijvoorbeeld zullen alle nieuwe parkeerautomaten voortaan alleen nog plastic slikken. 'Wij verwachten dat dit soort toepassingen van elektronisch betalen een hoge vlucht zullen nemen', stelt de Postbank.

Misschien dat dit eindelijk gaat lukken, nu de banken een gesloten front vormen, en het chippen de consument sluipenderwijs wordt opgedrongen.

De Postbank heeft echter nog een andere verrassing in petto voor zijn rekeninghouders. Klanten die al een chipper hadden en kiezen voor de nieuwe, betaalde giropas van de bank (à 7 euro per jaar), krijgen de afzonderlijke chippas er - ongevraagd - 'gratis' bij.

Maar klanten die niets wensen te betalen voor hun giropas en opteren voor de 'giropas-basis' (alleen pinnen binnen Nederland) mogen nu toch de portemonnee trekken. De nieuwe chippas, die is bestemd voor betalingen tot 16 euro (35 gulden), gaat hen namelijk jaarlijks 4 euro (8,80 gulden) kosten.

De Postbank meldde dit nieuws geheel ongevraagd aan Op=op, doch bij de immer kritische Postbankklanten - en bij zeker degenen die zich tot dusver gratis girogebruiker waanden - is dit nog niet helemaal doorgedrongen. Ook de internetsite van de Postbank zwijgt in alle talen over de chipkosten.

'Misschien moeten we dat maar eens gaan vermelden', laat de woordvoerder van de bank weten. Als de klanten van de bank ook dit zure appeltje verteerd hebben, kan het chippen eindelijk aan zijn langverwachte zegetocht gaan beginnen - al dan niet een handje geholpen door gemeenten zoals Nijmegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden