Gratis Bier

Gratis bier van de dag: VVD en PvdA willen miljoenen investeren in sport

Vanuit Den Haag gaan geregeld proefballonnetjes op, maar in verkiezingstijd trekken de politici ook nog het land in om je persoonlijk het gratis bier voor te schotelen. In de strijd om de kiezer boksen partijen tegen elkaar op met de prachtigste beloftes. Volkskrant.nl verzamelt de mooiste, opmerkelijkste, doorzichtigste, meest fantastische plannen in de rubriek Gratis bier van de dag.

Premier Rutte ontmoette gisteren de Nederlandse olympische atleten in Den Haag Beeld ANP
Premier Rutte ontmoette gisteren de Nederlandse olympische atleten in Den HaagBeeld ANP

Wat wordt beloofd?
Gisteren werden de Nederlandse olympiërs gehuldigd in Den Haag, vandaag beloven de VVD en de PvdA 'tientallen miljoenen voor sport'. Veel meer opportuun kan niet. Het Algemeen Dagblad opende vandaag met de blijde boodschap.

Wat willen de liberalen en de sociaaldemocraten? De VVD wil 20 tot 30 miljoen uit de Lotto-opbrengst in het sportpotje stoppen. De overheid kan als vergunninghouder de voorwaarden zo aanpassen dat er meer geld naar sport gaat, zegt VVD-Kamerlid Bart de Liefde.

De PvdA presenteert vandaag een actieplan met daarin 'tientallen miljoenen' voor de sport. 'Zo leiden we de Ranomi's van de toekomst op', zegt PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing. Ook pleit de partij voor betere gymlessen op de basisschool, gegeven door een 'vakdocent'.

Is dit nieuw?
Nee, vrijwel iedere politieke partij heeft op een moment in zijn bestaan geld voor sport beloofd. Ook voor de VVD en de PvdA is dit niet de eerste keer. De VVD beloofde in het programma van 2010 zelfs 200 miljoen euro uit de Lottokas te halen voor sport. Diezelfde Bart de Liefde propageerde in 2011 een cultuurloterij om de cultuursector te sponsoren. Ook toen vond hij een luisterend oor bij het AD.

In het PvdA-programma van 2010 stond: 'Topsportevenementen zijn belangrijk vanwege de positieve uitstraling naar de breedtesport.' Dat mag zo zijn, dat belang van de topsport is echter onderhevig aan de stemming van het electoraat. 'Hoe beoordeelt u de uitkomst dat een meerderheid van de Amsterdammers niet wil dat de hoofdstad zich kandideert voor de Olympische Spelen van 2028, en dat landelijk het verzet nog veel groter is?', vroeg Kamerlid Tjeerd van Dekken in november 2011 aan minister Schippers van Sport. Hij wilde van de minister eerst een kostenplaatje voordat de PvdA overwoog mee te doen aan een project dat de burger niet wil - ook al betreft het topsport met alle positieve uitstraling die daarbij komt.

Nu Nederland zich weer in het oranje steekt en de straat opgaat om de nieuwe helden te verwelkomen, wordt de sportloterij afgestoft en het actieplan weer uit de la getrokken. 'Wij investeren 86 miljoen in sport in de buurt', zei minister Schippers tegen Mart Smeets in het programma London Late Night. 'Maar waarom krijgen onze kinderen geen gymles meer', wilde Smeets weten. Precies, zegt de PvdA nu, gymles, dát is belangrijk.

Hoeveel zijn deze beloftes waard?
Allereerst qua geld: enkele tientallen miljoen is niet veel in vergelijking tot de 200 miljoen die de VVD er twee jaar geleden nog voor over had. Het is niets in vergelijking tot de miljarden die de organisatie van de Olympische Spelen in Nederland in 2028 zouden kosten. Dan de houdbaarheid: ieder kabinet trok tientallen miljoenen uit voor sport, dus ja, dit zakcentje zal er wel komen.

En voor de grote ambitie, de lange termijn? Het zou fantastisch zijn als de Spelen naar Nederland komen, zei Sven Kramer aan diezelfde tafel bij Mart Smeets. Zo denken alle topsporters erover, zo denkt de kroonprins erover en zo denken de duizenden mensen erover die de olympiërs thuis heetten met een uitzinnig feest. Maar laten we niet te hard van stapel lopen, vindt VVD'er Bart de Liefde. 'Het is verstandig om ver vooruit te kijken, maar het moet wel financieel verantwoord zijn. En er moet voldoende draagvlak onder de bevolking zijn. Als deze beide dingen voor elkaar zijn, dan moeten we het proberen te doen', zei hij een week geleden tegen De Telegraaf. De PvdA prijst bij de aankondiging van haar actieplan de prestaties van 'Ranomi en Epke', maar legt de nadruk op de breedtesport in Nederland ('de brede basis van verenigingen, vrijwilligers en amateursporters'), niet op de topsport in 2028.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden