Gratin van zoete aardappel en spinazie

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: gratin van zoete aardappel & spinazie voor 4 personen.

Beeld Yvette van Boven

Vorige week trakteerde ik u op een balletje gehakt en vandaag op een gerecht dat u erbij kunt serveren, maar dat ook prima op zichzelf kan staan, met een goede salade erbij. Maak porties in soepkommen en het ziet er meteen heel dinerachtig uit. Alsof u er echt veel tijd aan heeft besteed. Omdat we allemaal wat minder vlees gaan eten, ga ik u nóg meer inspiratie voor groentegerechten geven dit jaar. Hier gaan we dus, en onthoud: alles met room en kaas uit de oven wordt door bijna iedereen gewaardeerd, zelfs man Oof, geen fan van zoete aardappels, schoof zo twee porties naar binnen. Wie volgt?

Benodigdheden

250 ml slagroom
1 teentje knoflook, gepeld en gekneusd
2 takjes tijm
2 eetl. olijfolie
400 g spinazie
vers geraspte nootmuskaat
boter, om in te vetten
850 g zoete aardappelen, geschild
250 g ricotta
60 g geraspte oude of Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng de room, knoflook en tijmtakjes in een steelpan tegen de kook aan en laat 10 minuten trekken, verwijder dan de knoflook en tijm.

Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de spinazie kort, breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Druk de spinazie uit in een zeef.

Schaaf de zoete aardappels op een schaaf of in de keukenmachine tot heel dunne schijfjes.

Vet een ovenschaal in met boter en verdeel een kwart van de aardappelschijfjes erop. Verdeel er wat ricotta over en bestrooi met zout en peper. Leg er een laag aardappel over, ricotta, peper, zout en spinazie en ga zo door tot alles op is. Overgiet de boel met de slagroom. Bestrooi met geraspte kaas en bak 45 minuten of tot het mooi gaar is.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden