Gratie voor twee gevangen Nederlanders in Thailand

De Thaise koning Bhumibol heeft gratie verleend aan twee Nederlanders die in 1993 en 1995 tot veertig en vijftig jaar cel werden veroordeeld wegens drugshandel...

Na het afhandelen van wat formaliteiten zullen ze een van de komende dagen terugkomen naar Nederland. Dat heeft de woordvoerder van minister Bot van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd.

Bot heeft tevens toezeggingen over de Nederlandse gedetineerde Machiel Kuijt. Als Kuijt tegen zijn vonnis in cassatie gaat, kan hij op een snellere procedure rekenen dan normaal. Kuijt werd afgelopen jaar eveneens wegens handel in drugs na aanvankelijke vrijspraak tot levenslang veroordeeld.

Bot heeft verder goede hoop dat twee Chinese Nederlanders, die in 2000 werden opgepakt en de doodstraf kregen opgelegd, zeer goede kans maken op omzetting van hun straf in levenslang. Volgens de Nederlandse ambassadeur, G. Kramer, worden doodvonnissen overigens maar zelden in Thailand uitgevoerd.

De minister van Buitenlandse Zaken zei voorts dat het overbrengingsverdrag nu echt binnen handbereik is. Dat maakt het in Thailand veroordeelde Nederlanders mogelijk een deel van hun straf in Nederland uit te zitten. Als Machiel Kuijt levenslang houdt, kan hij daar straks dus een beroep op doen. Voor de twee Chinese Nederlanders zou dat na de omzetting van hun straf ook kunnen gelden.

De Thai zullen de Nederlandse gang van zaken na zo'n overbrenging respecteren en dat is van groot belang voor de totstandkoming van het verdrag, omdat de strafmaten in Thailand en Nederland nogal verschillen. Voor Bot was dit een zeer wezenlijk punt, omdat hij 'na terugkeer van de mensen geen additionele moeilijkheden wil.'

Bot zei dat Nederland het Thaise rechtssysteem gewoon erkent, maar dat hij alleen in speciale gevallen extra aandacht heeft gevraagd. Bot heeft gesproken met de ministers van Buitenlandse Zaken, Justitie (die spreekt hij overigens donderdagavond weer), de premier en de hoogste juridische adviseur van de koning. Bot prees overigens de inspanningen van oud-minister Van den Broek, die in december in Thailand voorwerk verrichtte.

Bot sprak niet met Bhumibol, zoals koningin Beatrix wel uitgebreid heeft gedaan. Wat de twee vorsten hebben besproken, is de bewindsman niet bekend. 'Dat blijft in hun harten en daar is het goed opgeborgen.'

Koning Bhumibol heeft de gratieverzoeken woensdagavond al ingewilligd, aldus Bot in Bangkok. De twee Nederlanders, van wie hij de naam niet wilde noemen, kunnen waarschijnlijk komende week al naar huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden