Gratie voor ‘tienduizenden guldens’

Een Rotterdamse zakenman verklaart een ambtenaar te hebben omgekocht om onder celstraf uit te komen...

Tijdens de rechtszaak tegen de 58-jarige openbaar aanklager Jan K. uit Arnhem, die verdacht wordt van corruptie, is een ander en mogelijk veel zwaarder geval van corruptie naar voren gekomen. Volgens medeverdachte Jan van L., een 65-jarige zakenman uit Rotterdam, heeft hij in 1998 ‘enige tienduizenden guldens’ betaald aan een hoge justitie-ambtenaar in ruil voor gratie. Daardoor hoefde hij niet een celstraf uit te zitten, waartoe hij in een eerdere fraudezaak was veroordeeld.

Dat zeggen de advocaten Korvinus en Kool van beide verdachten, die gisteren terechtstonden in Den Bosch. Officier van justitie Robben bevestigde dat de zakenman destijds gratie heeft gekregen en dat hij zegt daarvoor betaald te hebben. Maar een woordvoerder van het landelijk parket kon of wilde niet zeggen of justitie onderzoek doet naar deze verdenking van corruptie door een hoge justitie-ambtenaar.

Beide vermeende corruptie-affaires beginnen bij de Rotterdamse zakenman. Hij had financiële problemen en riep in 2005 de hulp in van Jan K. De advocaat-generaal bij het gerechtshof bleek namelijk ook een eigen juridisch adviesbureau te hebben, samen met zijn vrouw. De zakenman had flink geïnvesteerd in oliebelangen. Maar bij de verkoop daarvan was hij zijn geld kwijt. Volgens advocaat Korvinus had hij twee ton (in guldens) verloren.

De zakenman vroeg juridisch adviseur Jan K. te onderzoeken waar het geld was gebleven. Daarbij beloofde hij een premie van ‘25 procent van het te traceren bedrag’. Volgens de zakenman had ook een hoge justitie-ambtenaar geparticipeerd in de oliedeal, evenals een arts uit Rotterdam. Hij vertelde Jan K. dat hij deze ambtenaar in 1998 had omgekocht om onder een celstraf uit te komen. De Rotterdamse arts zou een vals medisch rapport hebben opgesteld.

Jan K. besloot eerst de zaak van de gratieverlening te onderzoeken. Daartoe vroeg hij onder meer persoonsgegevens, kentekens en gratiebesluiten op. ‘Hij stuitte op onregelmatigheden bij de gratiëring’, aldus Korvinus. Volgens hem deed Jan K. als plaatsvervangend officier van justitie een oriënterend onderzoek naar een mogelijk misdrijf. Hij deed ook onderzoek naar de oliedeal, maar kwam daar niet verder mee.

Het Openbaar Ministerie vindt dat zijn eigen aanklager, die is geschorst, misbruik heeft gemaakt van zijn ambt en het ambtsgeheim heeft geschonden. Hij wordt verdacht van corruptie, omdat hij akkoord is gegaan met de beloofde premie van ‘25 procent van het geldbedrag dat opgespoord moest worden’, aldus officier Robben. De zakenman wordt verdacht van omkoping van een ambtenaar.

Vorig jaar werd huiszoeking gedaan bij de advocaat-generaal. Daarbij werden ook documenten gevonden, waaruit zou blijken dat hij verzekeringsfraude heeft gepleegd en zich aan valsheid in geschrifte bij geldleningen heeft schuldig gemaakt.

‘Bijvangst’, aldus Korvinus. Volgens hem wordt zijn cliënt door het OM ten onrechte vervolgd en aan de schandpaal genageld. Hij ziet hem als ‘zondebok’. Hij vindt dat justitie ook onderzoek moet doen naar de verdenking van omkoping van een hoge justitie-ambtenaar. Beide affaires hebben met elkaar te maken. ‘De onderste steen moet boven’, aldus Korvinus.

De rechtbank wees zijn verzoek af om de arts en een andere intermediair bij het gratieverzoek als getuige te mogen horen. De rechtbank vond het verband tussen beide zaken ‘te ver verwijderd’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden