Gratie voor Nederlanders in Thaise dodencel

De Thaise koning Bhumibol heeft de doodstraf voor de twee Nederlanders Edy Tang en Li Yang omgezet in levenslang. Door een uitwisselingsverdrag met Thailand kunnen zij hun straf waarschijnlijk in Nederland uitzitten....

Van onze verslaggever Daan van Seventer

Mogelijk komen zij in 2008 naar Nederland, en volgens hun Nederlandse contactpersoon is er een goede kans dat zij dan vrij komen.

Ze zijn de enige Nederlanders in Thailand die ter dood veroordeeld zijn. Wel zitten er nog veertien Nederlanders gevangen, onder wie Machiel Kuijt.

Tang en Yang zijn in 2003 veroordeeld wegens een partij heroïne in hun vakantiewoning. In eerste instantie waren zij vrijgesproken omdat de partij niet van hen zou zijn geweest. Het duo zit al drie jaar in een dodencel in de Bang Kwang gevangenis in Bangkok. Tot begin deze maand zaten zij dag en nacht vastgeketend in een cel met meer dan veertig man.

Vanuit Nederland is diplomatieke druk uitgeoefend op Thailand om het doodsvonnis in te trekken. Tweede-Kamerlid Dittrich (D66) heeft eind juli Tang en Yang opgezocht. ‘Ze waren letterlijk doodsbang’, zegt hij.

Ook europarlementariër Maaten (VVD) heeft zich sterk gemaakt voor de twee Nederlanders. Op zijn initiatief hebben enkele europarlementariërs de Thaise autoriteiten verzocht om op humanitaire gronden hun doodstraf om te zetten in gevangenisstraf. Yang lijdt aan een ernstige ziekte.

Bij het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Thailand, begin 2004, zou de doodstraf voor de twee Nederlanders aan de orde zijn gesteld. De Oranjes onderhouden goede contacten met de Thaise koninklijke familie. Buitenlandse Zaken bevestigt dat er ‘op hoog niveau’ met de Thaise autoriteiten is gesproken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden