Gratie voor doodzieke levenslang gestrafte

Een man die een levenslange gevangenisstraf uitzit, heeft gratie gekregen omdat hij ongeneeslijk ziek is. Koningin Beatrix heeft het gratieverzoek formeel ondertekend.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft dinsdag een bericht daarover van RTV Rijnmond bevestigd. Hij kan verder niet ingaan op de individuele situatie.

Volgens ingewijden gaat het om een man die in Duitsland is veroordeeld voor een dubbele moord in 1992. Daarvoor kreeg hij levenslange celstraf opgelegd. Vanaf 1998 mocht hij zijn straf verder in Nederland uitzitten. Volgens RTV Rijnmond gaat het om een man van 50 uit Voorne-Putten.

Kanker

De man heeft nog maar kort te leven. Hij kreeg in april te horen dat hij nog drie maanden had, aldus zijn advocaat Judith Serrarens dinsdag. ‘Dus je moet aannemen dat het op z'n einde loopt.’ De man heeft kanker in een vergevorderd stadium.

De 50-jarige cliënt van Serrarens is een week geleden op vrije voeten gekomen. Hij werd in Duitsland veroordeeld tot levenslang wegens een dubbele moord in Frankfurt in 1992 en wilde later de rest van zijn straf in Nederland uitzitten.

In maart vroeg de advocaat in een kort geding al om vrijlating, maar dat werd afgewezen. ‘Ik hoop dat er in de toekomst iets soepeler mee wordt omgegaan. De gratie had ook net te laat kunnen komen. De Staat zou best wat royaler kunnen zijn. Zeker als het gaat om iemand die al zeventien jaar heeft gezeten.’

Roofmoorden

De laatste aan wie gratie werd verleend, in 1986, was wijlen Hans van Z.. Hij kreeg in 1969 levenslang wegens drie roofmoorden.

Volgens de woordvoerder van Justitie komt het in de praktijk overigens bijna niet voor dat een levenslang gestrafte, die dus echt zijn leven lang vastzit, in de cel sterft. Als zij terminaal zijn, komen ze vrij. In Nederland zijn ongeveer dertig mensen die een levenslange straf uitzitten, aldus de woordvoerder.

Jaarlijks worden een paar duizend gratieverzoeken ingediend waarvan pakweg een kwart wordt gehonoreerd. Dat bijkt uit cijfers van Justitie. De meest recente cijfers zijn van 2007. In dat jaar dienden 2852 gedetineerden een verzoek om gratie in bij Justitie, waarvan 792 werden gehonoreerd, zei een woordvoerder van het ministerie dinsdag. Inwilliging gebeurt alleen als de betrokkene goede redenen heeft.

Werkstraf

Gratie is niet alleen een invrijheidsstelling. Meestal gaat het om een deel aan het einde van de cel- of taakstraf, dat wordt omgezet in een werkstraf of een boete. De betrokkene heeft bijvoorbeeld uitzicht op een baan of moet voor zijn gezin zorgen.

Het vaakst wordt gratie verleend aan gedetineerden die zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal, drugsdelicten, valsheid in geschrifte of onverzekerd rondrijden. Voordat de minister van Justitie een besluit neemt over een gratieverzoek, worden de rechtbank en het Openbaar Ministerie geraadpleegd.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.