Grap

Katja Schuurman is terug – als herintredende moeder vervulde ze een bijrol op Net 5 in My parents are gonna love you.

Alweer een variant met de verborgen camera. Bananasplit, Benidorm Bastards en de varianten dáár weer op bewijzen dat het een even oud als onverwoestbaar genre is. Soms hoeft tv niets meer te zijn dan het uitvergrote kinderlijke oergenoegen: de plastic hondendrol en de portefeuille aan het nylondraadje. Het bewijs trouwens ook dat er werkelijk niets specifiek ‘publiek’ is aan Bananasplit: de overige programma’s worden alle op commerciële zenders uitgezonden.
De opzet nu: kinderen nemen hun ouders in de maling, met behulp van een Bekende Nederlander: Patty Brard, Johnny de Mol of Hans Klok.
Gisteren was het Anne (34), ‘feestbeest uit Bemmel’, die haar nog onwetende ouders ging ontvangen in de Hilversumse villa van haar ‘nieuwe vriend’: Jack Spijkerman.
Moeder kende Jack uit de roddelbladen. ‘Was hij niet net weer terug bij zijn vrouw?’, fluisterde ze na de kennismaking. Vader Henk was trots op Saddamsnor, gek op Nederlandstalige muziek en bier. Hij kon goed stoïcijns voor zich uitkijken, onderwijl met zijn wijsvinger flossend tussen zijn tanden.
Spijkerman speelde zijn rol met verve. ‘Godgloeiende... Daar baal ik dus van. Kut, kut, kut!’, riep hij toen er zogenaamd paparazzi in de tuin lagen. Jack zette muziek op, het gezelschap ging hossen. Spijkerman: ‘Dit is echt zoals gewone mensen doen, hè, thuis? Vin ik leuk.’
Groots loog hij over zijn hekel aan kinderen, cokegebruik en zijn vier echtscheidingen – tot ontsteltenis van de bezorgde moeder van Anne, die een toekomst voor haar dochter steeds minder voor zich zag.
Ook was de registratie, met tien verborgen camera’s, dik in orde.
Maar vijftig minuten voor één grap is te lang. Jammer dat een voice-over de flauwere momenten moest opvetten. Bij een potje wild dansen in de huiskamer greep Spijkerman Anne bij haar borsten. De voice-over: ‘Hé eh…Jack: dat gaat lekker!’
Raar ook dat vader Henk door een wat rommelige montage soms ineens aan de andere kant van het bankstel zat.
Alles bleek dus een grap; het lange wachten was op de ontknoping. Katja liep naar binnen, moeder lachte opgelucht en zei: ‘Gefeliciteerd met je leuke baby’. Vader keek strak voor zich uit.
De VPRO toonde even later Toren Seoul, het verslag van Maike Meijer en Margôt Ros, de vrouwen van de satirische serie Toren C. Het was het verslag van hun reis naar het gala van de Seoul Drama Award, die zij nog wonnen ook. Over dat laatste was twijfel ontstaan; het klonk te absurd om waar te zijn. De vrouwen hielden bij hoog en laag vol dat ze hem echt gewonnen hadden. Een bijna kansloze zaak, die doet denken aan de cabaretier die dood neervalt op het podium, eindeloos toegelachen door een nietsvermoedend publiek.
Vermomd als Torentypetjes aten ze in restaurant kronkelende kwal. Ze gingen karaoke zingen in een glazen kamer. Ze oefenden op hun dankwoord in het Koreaans: ‘Het is goed om te zien dat we hetzelfde gevoel voor humor delen.’
Het bleek dus allemaal waar. De vrouwen stonden echt in bonte avondjurken op het podium van een bomvolle zaal. En dat was behoorlijk grappig

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden