nieuwsveiligheidsmaatregelen

Grapperhaus zegt betere bescherming toe aan advocaten, rechters en officieren van justitie: ‘Hoe we dit doen, is vertrouwelijk’

Na de moord op advocaat Derk Wiersum woensdagmorgen zegt de minister van Justitie toe dat advocaten, rechters en officieren van justitie voortaan beter beschermd worden. Inmiddels zijn al concrete afspraken gemaakt.

Bloemen voor de woning van de woensdag vermoorde advocaat Derk Wiersum. De raadsman van kroongetuige Nabil B. werd op straat in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd. Beeld ANP
Bloemen voor de woning van de woensdag vermoorde advocaat Derk Wiersum. De raadsman van kroongetuige Nabil B. werd op straat in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd.Beeld ANP

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) heeft rechters, officieren van justitie en advocaten ‘intensivering van bescherming en beveiliging’ toegezegd. Dat zei hij donderdagochtend na afloop van overleg met de Raad voor de Rechtspraak, de Nederlandse Orde van Advocaten en de Nederlandse Vereniging Van Strafrechtadvocaten.

Zoals hij woensdag al aankondigde, krijgt de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) daarin een regierol. ‘We centraliseren wat tot nu toe lokaal werd beslist.’ De NCTV zal daartoe intensief contact onderhouden met de regionale dekens van advocaten en de presidenten van rechtbanken en gerechtshoven.

Volgens Grapperhaus zijn concrete afspraken gemaakt, waarover hij uit veiligheidsoverwegingen geen nadere details wil geven. ‘Hoe we dit doen, is vertrouwelijk.’ De minister zei geen verwijten te hebben gekregen dat de beveiliging rond de woensdag geliquideerde advocaat Derk Wiersum kennelijk niet goed was geregeld. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij, die samenwerkt met justitie in het strafproces tegen Ridouan T. Vorig jaar werd ook de (onschuldige) broer van Nabil B. vermoord.

Grapperhaus: ‘Ik heb niet geproefd dat ze boos op mij waren. Maar ik denk dat veel advocaten vandaag met gemengde gevoelens aan het werk gaan. Er is iemand vermoord uit een beroepsgroep die nota bene voor iedereen opkomt. Dit zal zeker vandaag nog gevoelens van verslagenheid oproepen. Maar we moeten door.’

Aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen stond premier Rutte stil bij de gebeurtenissen van gisteren. ‘Mij moet van het hart dat er een enorm contrast is tussen het nieuws van woensdagochtend en de prachtige Prinsjesdag. Een aanslag in Amsterdam op een vertegenwoordiger van ons rechtssysteem. De moord op advocaat Derk Wiersum heeft ons allen diep geraakt. Ik wens de nabestaanden heel veel kracht toe. Wij moeten in dit debat laten zien dat we leven in een samenleving waarin het woord regeert.’

Maatregelen

Gisteren sprak oud-rechter Frits Lauwaars, die eerder het omvangrijke Passage-liquidatieproces leidde, in de Volkskrant al de verwachting uit dat de aanklagers en rechters dinsdag met pantservoertuigen vanaf een beveiligd adres naar de rechtbank zullen komen. Welke maatregelen het OM precies heeft genomen wilde Westerbeke niet zeggen, maar volgens de hoofdofficier betrof het in elk geval de veiligheid van ‘bepaalde advocaten, officieren en andere mensen’ die betrokken zijn bij de zaak Marengo, zo zei hij in Nieuwsuur.

Met de vermoorde advocaat Derk Wiersum was gesproken over zijn veiligheid, maar er waren geen aanwijzingen dat er een aanslag op zijn leven zou worden gepleegd. ‘Er was geen zodanige informatie dat dit zich zou kunnen voordoen’, zei Westerbeke. Daarom waren er voor Wiersum geen veiligheidsmaatregelen genomen die verder gingen dan de gebruikelijke bescherming die alle betrokkenen in deze zaak krijgen.

Westerbeke zei dat betrokkenheid van de bende van T. ‘het belangrijkste scenario’ is waar het OM van uitgaat in het onderzoek naar de moord op Wiersum. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het onderzoek-Marengo, dat wordt geleid door het landelijk parket.

Meer lezen over de moord op advocaat Derk Wiersum?

Strafrechtadvocaat Derk Wiersum (44) is woensdagochtend vlak bij zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Wiersum verdedigde kroongetuige Nabil B. in de liquidatiezaak rond hoofdverdachte Ridouan T. De schutter is nog voortvluchtig.

Strafrechtadvocaten, het Openbaar Ministerie en de politie reageren geschokt op de liquidatie van strafpleiter Derk Wiersum. ‘De wereld van de advocatuur is vanaf vandaag niet meer hetzelfde. Dramatisch.’

Derk Wiersum trad op als advocaat van Nabil B., kroongetuige voor justitie in het Marengo-proces tegen Ridouan T. Lees hier zijn postuum.

De vermoedelijke dader die woensdagochtend in de wijk Buitenveldert een einde maakte aan het leven van Derk Wierum, zou volgens ooggetuigen tussen 16 en 20 jaar oud zijn. Piepjonge hitters, het komt steeds vaker voor.

Wat betekent de liquidatie van Wiersum voor het proces rond kroongetuige Nabil B.? ‘Zonder advocaat is dit niet te doen

Een jaar geleden was Bart Stapert nog advocaat van kroongetuige Nabil B. Eind vorig jaar sprak hij met de Volkskrant over zijn overstap naar de rechterlijke macht én over de moord op de broer van Nabil B. Die moord was een wake-upcall, zei Stapert. Lees hier het interview terug.

De liquidatie van advocaat Derk Wiersum heeft de rechtsorde diep geschokt. Niet eerder werd een raadsman gedood om zijn functie als verdediger van een kroongetuige. Advocaten, aanklagers en rechters zijn bezorgd om hun veiligheid. Iedereen vraagt zich af: wie is nog bereid een kroongetuige te verdedigen?

Liquidaties van juristen – in Italië zijn ze er goed bekend mee. Lees hier hoe de Italianen hun nek uitstaken tegen de georganiseerde misdaad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden