nieuwsdrugscriminaliteit

Grapperhaus wil kosten opruimen drugslabs verhalen op daders en strenger straffen

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) wil de kosten voor het opruimen van drugslaboratoria verhalen op de daders. Nu is dat nog niet mogelijk. Alleen al de ontmanteling van hennepkwekerijen kostte de overheid vorig jaar 5,8 miljoen euro.

Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) in gesprek met een agent op het Binnenhof. Beeld ANP
Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) in gesprek met een agent op het Binnenhof.Beeld ANP

De maatregel is onderdeel van een conceptwetsvoorstel dat Grapperhaus donderdag naar buiten bracht. Het bevat een pakket aan aanscherpingen voor de strafrechtelijke aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit. Grapperhaus ziet de strijd tegen drugscriminelen, en de maatschappelijke ontwrichting die het gevolg is van hun handel en wandel, als een van zijn belangrijkste taken gedurende zijn ministerschap.

Nationale lijst chemicaliën

De bewindsman wil een nationale lijst opstellen met chemicaliën waarvan geen ander doel bekend is dan dat ze worden gebruikt voor het illegaal fabriceren van synthetische drugs. Op bezit, transport en in- en uitvoer van deze stoffen komt een maximum gevangenisstraf te staan van zes jaar. Dat zou het criminele productieproces eerder moeten verstoren.

Om hun lucratieve en sterk geïnternationaliseerde business te kunnen voeren, hebben criminelen belang bij toegang tot havens en vliegvelden waar containers worden overgeladen. Grapperhaus gaat daarom illegaal verblijf op zulke douaneterreinen apart strafbaar stellen, met een gevangenisstraf van maximaal een jaar. Wie binnendringt met een valse toegangspas of verstopt in een bedrijfsauto, riskeert twee jaar cel. De minister noemt de havens van Rotterdam, Amsterdam, Moerdijk en Vlissingen als expliciete voorbeelden.

Ook de straffen op bedreigingen gaan verder omhoog, van twee naar drie jaar. Wie een burgemeester, wethouder, gedeputeerde of andere bestuurder bedreigt, kan nog extra worden gestraft: daarop komt straks maximaal vier jaar gevangenisstraf te staan. Belangrijkste argument daarvoor is dat bedreiging niet zelden onderdeel is van ‘het bedrijfsmodel van criminelen’, dus gericht als instrument wordt ingezet, terwijl het een zeer grote inbreuk maakt op de levens van betrokkenen.

Vermogende criminelen slagen er volgens Grapperhaus nog altijd in bij een veroordeling opgelegde geldboetes en schadevergoedingen niet te betalen. Dat zit hem erg dwars. ‘Er bestaat een groot verschil tussen de bedragen die met verschillende sancties woorden opgelegd en de bedragen die op het vermogen van de veroordeelde worden verhaald.’ Om al in een eerder stadium het inzicht in dat vermogen te vergroten, verruimt de minister de reikwijdte van het zogeheten strafrechtelijke executie onderzoek (SEO) dat het Openbaar Ministerie extra bevoegdheden geeft om verhaal te halen bij een crimineel vermogen.

Omvangrijke industrie

Grapperhaus zei eind vorig jaar tegen de Volkskrant: ‘Wij moeten in de spiegel kijken. Heroïne is bijna verdwenen, maar de andere drugs uit de zwaarste categorie in de Opiumwet (cocaïne, amfetamine, xtc en ghb, red.) moeten we loeihard aanpakken. De criminaliteit die ermee gepaard gaat, nestelt zich tussen gewone burgers en tast de samenleving aan.’ Hij zei ook dat iedereen die in het weekend een pilletje neemt, moet beseffen ‘dat je met dat pilletje een omvangrijke industrie overeind houdt die de hele wereld bestrijkt’.

In De Telegraaf zei de minister donderdag over pillengebruikers en cokesnuivers op festivals: ‘We hebben met elkaar afgesproken: als je op een festival met een gebruikershoeveelheid wordt aangetroffen, kom je er niet in. Als het meer is, ga je mee met de politie. Als we dat zouden handhaven, zou je nog eens wat gaan zien.’

LEES OOK:

Het interview waarin Grapperhaus uitlegt waarom hij de strijd tegen ondermijning zo belangrijk vindt.

Het opiniestuk dat Grapperhaus eerder dit jaar in de Volkskrant schreef.

Ook de burgemeester van Maastricht waarschuwde op de opiniepagina tegen de effecten van ondermijning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden