nieuwsnaamswijzigingen ministeries

Grapperhaus verdedigt ‘krankzinnige’ kosten naamswijzigingen ministeries

SP-Kamerlid Ronald van Raak legt minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) het vuur aan de schenen over de kosten van naamswijzigingen van verschillende ministeries. Met deze logistieke operaties is zo’n 32 miljoen euro gemoeid. ‘Gênant en krankzinnig’, zei Van Raak dinsdag in het vragenuur.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) staat achter de naamswijziging van zijn departement.Beeld ANP/Bart Maat

Het honoreren van een vurige D66-wens om de namen van het ministerie van Veiligheid en Justitie om te draaien, kost 2 miljoen euro. Uit gegevens in handen van de Volkskrant  blijkt dat de kosten voor de naamsverwisseling een breed pakket omvat: onder meer nieuwe stickers voor de busjes van Dienst Vervoer en Ondersteuning, aanpassingen in de onderwijspakketten van Dienst Justitiële Inrichtingen, het vernieuwen van sjablonen op briefpapier, aanpassingen in de app van het ministerie en het vervangen van een vaandel.

Volgens minister Ferd Grapperhaus zijn de gemaakte kosten gerechtvaardigd en nuttig. ‘De parlementaire geschiedenis toont aan dat ministeries om de zoveel tijd herschikken. Ministeries en ook de indeling daarvan moeten maatschappelijke en politieke ontwikkelingen volgen.’ Die uitleg viel niet in goede aarde bij SP’er Van Raak: ‘Maatschappelijke ontwikkelingen? Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die deze naamswijzigingen wil. Het is krankzinnig dat al die ambtenaren een nieuw e-mailadres krijgen.’

Grapperhaus riposteerde dat hij wel degelijk mensen in binnen- en buitenland was tegengekomen die het liefst ‘Justitie’ voor ‘Veiligheid’ zien staan. ‘In onze rechtstaat hoort het zo te zijn dat justitie vooropstaat als primaire taak van de rechtstaat. Dus dat is het waard. Ik sta volledig achter de naamswijziging.’

Software

Het ministerie voor Justitie en Veiligheid is niet het enige departement waaraan wordt getornd. Bij de formatie van kabinet Rutte lll is afgesproken dat ook andere ministeries van naam zouden veranderen: Economische Zaken werd Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Infrastructuur en Milieu is omgedoopt tot Infrastructuur en Waterstaat.  

Van de ruim 31 miljoen euro aan kosten voor de aanpassingen zit een groot deel in het vernieuwen van softwaresystemen, zoals e-mailextensies en gebruikersnamen van ambtenaren die toegesneden moeten worden op de naamswijzigingen.

Naar schatting kosten de naamswijzigingen van de ministeries en het herverdelen van de taken tussen de departementen in totaal zo’n 31,7 miljoen euro, maar onderzoekers voorspellen dat dit bedrag nog kan veranderen. Uit onderzoek van Auditdienst Rijk, onderdeel van het ministerie van Financiën, blijkt dat de herintroductie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met ruim 26 miljoen euro de grootste kostenpost is. De taken van dit departement vielen tot 2017 onder het ministerie van Economische Zaken.

Bij de vorming van Rutte III besluiten de coalitiepartners de naam van het ministerie van Veiligheid en Justitie te veranderen. Twee woorden worden omgedraaid: ‘Veiligheid en Justitie’ wordt ‘Justitie en Veiligheid’. Kosten: 2 miljoen euro. Lees hier de hele reconstructie. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden