Grapperhaus torst Opsteltens erfenis met zich mee

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
Voormalig minister van Justitie Ivo Opstelten. Beeld anp
Voormalig minister van Justitie Ivo Opstelten.Beeld anp

Goedemiddag. Terwijl de meeste bewindslieden zich vrolijk kunnen warmlopen met hun eerste plannen, kampt Ferdinand Grapperhaus met de erfenis van zijn meest omstreden voorganger.

Intussen verdeelt Jeruzalem ook het Binnenhof.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief dagelijks per e-mail ontvangen? Regel het hier heel eenvoudig.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

INTROSPECTIE VAN DE DAG
Patiënt gered, arts overleden

Ex-informateur Wouter Bos is ervan overtuigd dat Rutte II de geschiedenis ingaat als 'een van de beste kabinetten die we gehad hebben in Nederland'. Ex-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt dat er 'heel veel dingen goed zijn gedaan' en volgens ex-partijleider Diederik Samsom is de PvdA als een onzelfzuchtige arts: 'De patiënt, Nederland, ligt er prima bij. Maar de chirurg is dood. Hij heeft zichzelf door de pols gesneden.'

Deze en vele andere PvdA-kopstukken komen aan het woord in de vandaag verschenen interviewbundel 'De neergang van de PvdA' van NOS-journalist Wilco Boom. En dat levert een verrassend inkijkje op in de psyche van de partij. Verslaggever Frank Hendrickx: 'Van 38 zetels terugvallen naar 9 zetels: het hoeft een politicus niet noodzakelijkerwijs nederig te stemmen.' De moeder aller nederlagen krijgt zo soms zelfs heroïsche trekjes.

Samsom en Asscher na de lijsttrekkersverkiezing eind vorig jaar. Beeld anp
Samsom en Asscher na de lijsttrekkersverkiezing eind vorig jaar.Beeld anp

GESPREK VAN DE DAG
Jeruzalem

Vanuit vrijwel alle Europese hoofdsteden stijgen grote zorgen op over de koers die de Verenigde Staten woensdag inzetten met de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Den Haag blijft niet achter. 'Onverstandig en contraproductief', is het commentaar van minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken.

Maar zoals overal ter wereld is Israël ook in Den Haag sinds jaar en dag een splijtzwam. De PVV, de SGP en de ChristenUnie vinden al jaren dat ook de Nederlandse ambassade dient te verhuizen naar Jeruzalem en zijn dus enthousiast. In de woorden van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: 'We moeten stoppen met die schijnvertoning. In Jeruzalem is de regering gevestigd en het parlement. Het is bizar dat ik bij een bezoek aan Israël de Nederlandse ambassadeur moet spreken in Tel Aviv. In Tel Aviv zijn geen zaken te doen, alles gebeurt in Jeruzalem.'

Dat vindt ook nieuwkomer Thierry Baudet van het Forum voor Democratie, die van plan was om zijn standpunt donderdagochtend te verdedigen op NPO Radio 1, in het programma De Ochtend. Maar toen hij het woord kreeg, bleek hij verdwenen. Boos weggelopen, omdat hij vond dat het te lang duurde voordat hij mocht spreken.

Waarop hij de situatie aangreep om per tweet zijn omroepstandpunt nog eens kracht bij te zetten: 'Wat stelt de NPO toch elke keer weer enorm teleur.' En dat leverde dan weer commentaar op van zijn tegenstever in de studio, D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Thierry Baudet. Beeld anp
Thierry Baudet.Beeld anp

PLAN VAN DE DAG
Spreek Nederlands

Na een paar weken rondkijken op hun departementen is voor veel bewindslieden intussen onmiskenbaar de tijd aangebrokenen waarin ze zich willen manifesteren: hier ben ik en ik wil wat.

Vanmorgen lanceerde minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur nog maar eens het plan van haar voorganger om appende fietsers harder aan te pakken.

Vanaf Sociale Zaken meldde zich staatssecretaris Tamara van Ark met een vermaning aan het adres van de gemeenten: hoogste tijd dat zij nu echt eens de 'taaleis' gaan handhaven in de bijstand. Dat betekent dat bijstandsgerechtigden de Nederlandse taal moeten beheersen of die snel moeten gaan leren.

Vorig jaar bleek al dat vrijwel alle gemeenten de beheersing van het Nederlands hanteren als criterium voor het toekennen van een uitkering, maar opzichtig falende aanvragers krijgen bijna nergens te maken met sancties. Zo hanteert bijvoorbeeld Rotterdam de taaleis wel, maar Amsterdam eigenlijk niet.

Dat pikt Van Ark niet langer. Ze gaat afspraken maken over een dwingender uitvoering. Het kabinet heeft een machtsmiddel omdat het de gemeenten geld geeft voor de uitvoering van de bijstand.

Staatssecretaris Tamara van Ark. Beeld anp
Staatssecretaris Tamara van Ark.Beeld anp

EN DAN DIT NOG
In de voetsporen van Opstelten

Het valt niet mee om Ivo Opstelten op te volgen, zo wist Ard van der Steur al een tijdje. Nimmer wist hij zich te verlossen van de affaires die onder Opstelten waren begonnen.

Inmiddels zijn we weer twee ministers verder, maar ook Ferdinand Grapperhaus is alweer druk met puinruimen: waarom bemoeiden Opsteltens beleidsambtenaren zich met onwelgevallige uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek?

Woensdagavond bij Nieuwsuur had Grapperhaus nog niet veel antwoorden paraat, vandaag koos hij de vlucht naar voren: de hele gang van zaken wordt grondig onderzocht. Waarmee hij één ding zeker weet: ook deze affaire komt nog een keer terug.

Minister Ferdinand Grapperhaus. Beeld anp
Minister Ferdinand Grapperhaus.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden