NieuwsThailand

Grapperhaus optimistisch na gesprek met Thaise premier over oud-coffeeshopbaas

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft vrijdag in Bangkok ‘een bemoedigend gesprek’ gehad met premier Prayut Chan-o-cha van Thailand en zijn Thaise ambtgenoot Somsak Thepsutin over de voormalige Tilburgse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Volgens de bewindsman staat de Thaise regering ‘open voor een oplossing in de zaak’.

Minister Grapperhaus (links) en premier Prayut Chan-o-cha.Beeld AFP

Op korte termijn zal op ambtelijk niveau verder worden gesproken over een mogelijke terugkeer naar Nederland van Van Laarhoven, die met zijn Thaise echtgenote een lange gevangenisstraf uitzit in Thailand. ‘De Thaise premier heeft aangegeven begrip te hebben voor het verzoek van Nederland’, aldus Grapperhaus na het gesprek, dat drie kwartier duurde. ‘De positieve grondhouding bij de Thaise autoriteiten vind ik zeer bemoedigend.’

Grapperhaus reisde naar Thailand in een poging een doorbraak te forceren, op nadrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer en na een kritisch rapport van de Nationale Ombudsman. In maart oordeelde de ombudsman dat de Nederlandse justitie, die Van Laarhoven verdenkt van onder meer witwassen en deelname aan een criminele organisatie, onzorgvuldig heeft gehandeld bij een rechtshulpverzoek aan Thailand. Daardoor werd de voormalige eigenaar van The Grass Company, met vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch, in 2014 door de Thaise politie gearresteerd en als verdachte vervolgd. Want Nederland heeft zijn specifieke gedoogbeleid voor softdrugs, terwijl Thailand een zeer streng drugsbeleid voert en zelfs de doodstraf voor drugsdelicten hanteert. 

Om de Thai tot actie te bewegen stuurde justitie zelfs een brief aan de collega’s in Thailand waarin de Thaise autoriteiten in overweging werd gegeven ‘een eigen strafrechtelijk onderzoek te starten’, aldus de ombudsman. De Thaise echtgenote van Van Laarhoven werd in de omstreden brief ten onrechte als ‘verdachte’ aangemerkt.

Van Laarhoven werd in 2015 door de rechtbank in Bangkok voor meerdere feiten veroordeeld tot in totaal 103 jaar celstraf. In 2017 is dat in hoger beroep 75 jaar geworden. Daarbij was de verwachting dat Van Laarhoven zeker 20 jaar moet uitzitten – dat is de langste straf voor het ernstigste vergrijp, witwassen. Zijn Thaise vrouw werd veroordeeld tot 12 jaar cel.

Cassatie

Komende dinsdag wordt in Bangkok de laatste uitspraak in cassatie verwacht voor beide verdachten. ‘Dan wordt de strafmaat definitief en onherroepelijk. Dat geeft ook duidelijkheid voor iedereen in het overleg tussen Nederland en Thailand’, aldus de woordvoerder van de minister.

Grapperhaus wijst er wel op dat een oplossing in de zaak ‘in overeenstemming met de rechtsstatelijke beginselen van beide landen moet zijn’. Dat betekent dat het overbrengen van Van Laarhoven vanuit de gevangenis in Thailand naar Nederland niet mag indruisen tegen het Thaise recht. De minister zei dat de Thaise premier en generaal Prayut Chan-o-cha welwillend is en de achtergrond van zijn bezoek begrijpt, maar waarschuwde ook voor voorzichtigheid: het is nog niet zeker dat Van Laarhoven echt naar Nederland kan terugkomen.

Meer over Johan van Laarhoven

Blowen mag in Nederland. Toch zit coffeeshopbaas Johan van Laarhoven in een Thaise cel. Wegens witwassen. En hij zit zwaar: vooralsnog kreeg hij 103 jaar cel. Onze verslaggever Tom Kreling zocht hem op.

Laarhoven en zijn Thaise vrouw Tukta werden als grote drugscriminelen opgepakt en veroordeeld, nadat de Nederlandse justitie hen erbij had gelapt. Wat ging hier allemaal mis en welke rol speelde het Nederlandse OM? 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden