Nieuws

Grapperhaus moet in Kamer opheldering geven over schietpartij in Utrecht

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus zal vanmiddag in de Tweede Kamer vragen beantwoorden over de schietpartij in Utrecht. Hij komt op verzoek van zijn eigen CDA naar het Vragenuurtje. Ook premier Rutte zal aanwezig zijn.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.Beeld ANP

Grapperhaus moet naar de Kamer komen op een moment dat de partijen in de Kamer hebben besloten om de verkiezingscampagne te hervatten. Dat zou ‘op gepaste toon’ gebeuren, maar ondertussen lopen de politieke spanningen toch op. PVV-leider Geert Wilders meent op basis van nieuwe informatie van het Openbaar Ministerie dat er in Utrecht sprake is geweest van ‘islamitische terreur’. Een briefje dat werd aangetroffen in de vluchtauto van de vermoedelijke dader bevat volgens het OM aanwijzingen voor ‘een terroristisch motief’.

Volgens justitie is er nog geen enkel verband gevonden tussen de slachtoffers in de tram en de vermoedelijke dader. Speculaties dat er mogelijk eerwraak in het spel was, zijn daardoor vooralsnog niet aangetoond. Desondanks onderzoeken de autoriteiten nog steeds of er over mogelijk andere motieven zijn geweest voor de moordpartij. 

Een aantal partijen in de Tweede Kamer wil vanmiddag na het Vragenuurtje een groot debat in de Tweede Kamer over de gebeurtenissen in Utrecht. In dat geval gaat het verkiezingsdebat bij de NOS vanavond waarschijnlijk niet door. Toch twijfelen meerdere fracties. Er zou nog te weinig bekend zijn om nu al een debat te voeren met premier Mark Rutte.

Laks immigratiebeleid

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet zette de verhoudingen in Den Haag maandagavond al op scherp door de schietpartij in Utrecht meteen te linken aan het ‘lakse immigratiebeleid’ van de kabinetten Rutte. 

Thierry Baudet van Forum voor Democratie maandagavond tijdens een bijeenkomst met kiezers in het Kurhaus in Scheveningen. Beeld ANP

Baudet deed dat tijdens zijn campagnebijeenkomst in het Kurhaus. ‘We moeten juist nu een discussie voeren over immigratie’, zei hij daar tegen zo’n vijfhonderd aanhangers. ‘Als we niet kiezen voor een andere koers gaat dit nog veel vaker voor komen… We zijn het verplicht aan de slachtoffers. We moeten zeggen: nu is het klaar.’

FvD-Kamerlid Theo Hiddema suggereerde dat Rutte politiek gewin probeert te halen uit de schietpartij in Utrecht. Hij verwees daarbij ook naar het conflict met Turkije kort voor de Kamerverkiezingen van 2017. ‘Meneer Rutte, ooit gered door Erdogan, ziet een draadje om in de smurrie te roeren om wellicht iets gezaghebbends en troostends te zeggen als laatste redmiddel voor de verkiezingen.’

Die uitlatingen hebben dinsdag weer tot een tegenreactie van andere partijen geleid.  Zonder de naam van Baudet te noemen, uitte PvdA-leider Lodewijk Asscher kritiek op ‘mensen die het politieonderzoek helemaal niet nodig hadden om alles al zeker te weten, om de schuldigen aan te wijzen’. ‘Ik vond hun opportunisme pijnlijk en misselijkmakend’, aldus Asscher. GroenLinks-voorman Jesse Klaver richtte zich wel rechtstreeks tot Baudet. ‘Gisteren werd er door Forum voor Democratie ook smerige politiek bedreven.’ 

PVV-leider Geert Wilders liet maandagavond eveneens zijn terughoudendheid varen, hoewel hij eerder op de dag nog had aangekondigd dat ook zijn campagne werd stilgelegd. De PVV’er, die een Kamerdebat wil over de schietpartij in Utrecht, richtte op Twitter zijn pijlen op premier Rutte, omdat de vermoedelijke dader ondanks een lang strafblad op vrije voeten was. ‘Of motivatie verdachte Turk nu relatiegerelateerd of terrorisme is, hoe kan iemand met een strafblad vol misdrijven van doodslag tot diefstal, vernieling en verkrachting vrij rondlopen en met een wapen in een tram onschuldige mensen doodschieten?? Leg dat eens uit Rutte.’

Andere partijen zijn vooralsnog terughoudender met kritiek op Baudet. De vrees bestaat dat de FvD-voorman er juist van profiteert als bijna iedereen op het Binnenhof over hem heen valt. 

Lees verder:

Politiek Den Haag zoekt aarzelend naar een houding na de gebeurtenissen van maandagochtend in Utrecht. Van links tot rechts spraken partijen hun afschuw uit en deelden zij hun medeleven met de slachtoffers en hun nabestaanden. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden