Grapperhaus moet de politie loslaten

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld anp
Beeld anp

Goedemiddag. Het is al vaker gezegd maar nu staat het ook in een officieel rapport: Ivo Opstelten blies zichzelf te groot op toen hij minister was. Opvolger Grapperhaus moet zichzelf weer kleiner maken.

Intussen was Hans Wiegel even terug in de Tweede Kamer.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

ADVIES VAN DE DAG
Laat de politie los

Een niet mis te verstaan advies aan de Tweede Kamer en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid: de politieke top van het ministerie heeft te veel macht gekregen over de Nationale Politie. Het is voor de organisatie niet gezond als één man de prioriteiten bepaalt, het budget vaststelt, over de cao onderhandelt én de toezichthouders benoemt. De minister moet daarom zo snel mogelijk macht afdragen aan de korpschef.

Die conclusie trekt de Commissie Evaluatie Politiewet in haar rapport over de moeizame vorming van de Nationale Politie, in 2012 in gang gezet door toenmalig minister Opstelten. In zijn ambitie om af te rekenen met de 'regionale koninkrijkjes' die de regiopolitie lange tijd domineerden, heeft de minister zichzelf een te grote broek aangetrokken, stelt de commissie vast.

Dat heeft veel weerstand opgeroepen in de organisatie en daardoor de reorganisatie belemmerd. De commissie roept minister Grapperhaus daarom op de wet te veranderen en de minister minder machtig te maken. 'Het kan in de goede handen goed gaan', aldus de commissie over de rol van de minister. 'Maar als die er even niet zijn, kan het snel verkeerd gaan.'

Minister Grapperhaus in de Eerste Kamer. Beeld anp
Minister Grapperhaus in de Eerste Kamer.Beeld anp

DE STRIJD OM DE WAARHEID
De aflosboete

Wie de term 'aflosboete' gemunt heeft - VVD-coryfee Hans Wiegel of 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen - is niet meer te achterhalen. Wel dat die term volgens experts nergens op slaat, zo werd duidelijk bij een door Van Rooijen georganiseerde hoorzitting in de Tweede Kamer vandaag.

Die ging over het kabinetsplan om de Wet Hillen af te schaffen. Dat is een subsidie - in 2005 bedacht door CDA'er Hans Hillen - voor woningeigenaren die hun hypotheekschuld (vrijwel) helemaal hebben afgelost en dus geen profijt hebben van de hypotheekrenteaftrek.

Omdat aflossen sinds 2013 verplicht is om die aftrek te krijgen, is volgens het kabinet een aflossubsidie niet meer nodig. Dus wordt de Wet Hillen stapsgewijs in dertig jaar afgeschaft. Arme AOW'ers die tegen de klippen op hebben afgelost, worden gestraft, vinden ouderenorganisaties. Ze zijn woedend, zo bleek vanochtend, net als de Vereniging Eigen Huis.

En ook Hans Wiegel, die als uithangbord van Van Rooijen fungeerde en door de PVV werd uitgenodigd afstand te nemen van de leider van zijn partij. Vergeefs. 'Wat ik van de heer Rutte vind, zeg ik in het Torentje als ik daar een glas limonade ga drinken, maar dat ga ik u niet aan uw neus hangen.' Wat natuurlijk niet wegneemt dat Wiegel wel tegen het kabinetsplan is.

Toch is het de vraag of de hoorzitting helemaal uitpakte zoals de oppositie had gehoopt, aldus verslaggever Robert Giebels die het gesprek volgde: 'Tegenover de micro-emotie van de tegenstanders staat de kille macrovisie van de fiscalisten die ook kwamen spreken. De meeste vinden afschaffing van 'Hillen' logisch en wenselijk als voorbode van iets veel groters: het einde van de hypotheekrenteaftrek. De eigen woning, zeggen ze, is een vorm van vermogen waarover vermogensbelasting moet worden betaald - box 3 in belastinglingo.'

Een verdwijnende subsidie een boete noemen, is onzin die alleen een politicus kan bedenken, vinden ze.

Hans Wiegel schudt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer de hand. Beeld anp
Hans Wiegel schudt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer de hand.Beeld anp

MAN VAN DE WEEK
Lodewijk II

'Wie wil weten wat politiek zoal met een mens kan doen, moet op Lodewijk Asscher letten. Rond de verkiezingen was dat een vermoeide, vroegoude kerel in kreukelpak die een boodschap verkondigde waar hij zelf nauwelijks in leek te geloven. En moet je nu eens zien: Asscher is dezelfde en toch helemaal anders. Een vent van wie je denkt: daar gaan we als parlementaire pers nog veel plezier aan beleven.'

Verslaggever Ariejan Korteweg ging op zoek naar het geheim achter de metamorfose van de PvdA-leider, die zich in korte tijd ontwikkelde van Mark Ruttes trouwste bondgenoot tot diens meest gehaaide tegenstander. 'De nieuwe Asscher is de aanvoerder van een klein partijtje. Om dat te compenseren zoekt hij de grenzen van het politiek betamelijke op.'

Lodewijk Asscher. Beeld anp
Lodewijk Asscher.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden