Grapperhaus ging niet de fout in als advocaat van KPMG - tuchtzaak ongegrond bevonden

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie heeft geen gedragsregels overtreden toen hij twee jaar geleden als advocaat het bedrijf KPMG Meijburg bijstond in een arbeidsconflict. Dat heeft de Raad van Discipline dinsdag geoordeeld in een tuchtzaak die tegen hem was aangespannen door een voormalig fiscalist van KPMG Meijburg.

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid. Beeld ANP
Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.Beeld ANP

De fiscalist Karim Aachboun was met de top van het bedrijf in aanvaring gekomen en zijn ontslagzaak belandde voor de rechter. Volgens ex-werknemer Aachboun van KPMG Meijburg misleidde Grapperhaus in die procedure bewust de rechter. De huidige minister van Justitie was toen advocaat bij het kantoor Allen & Overy.

Volgens de tuchtrechter heeft Grapperhaus echter niet verwijtbaar gehandeld en de rechter niet misleid. ‘De advocaat heeft de kantonrechter niet onjuist geïnformeerd, onder meer omdat de feiten uit de stukken die de advocaat aan de kantonrechter stuurde voldoende duidelijk bleken.’

Karim Aachboun feliciteert minister Grapperhaus in een reactie, maar klaagt dat er van een eerlijk proces geen sprake was. ‘De benoeming van de rechters valt immers onder zijn eindverantwoordelijkheid. Het misleidend handelen van Grapperhaus in de Tweede Kamer, afgelopen week, bevestigt mijn klacht tegen hem over de misleiding van een rechter. Ik zal me gaan beraden over het instellen van hoger beroep.’

Totaal uit de hand gelopen

De tuchtzaak is een van de schermutselingen in het totaal uit de hand gelopen arbeidsconflict tussen Aachboun en zijn voormalig werkgever. De affaire startte in 2015 met een conflict tussen toenmalig bestuurslid Wiebe Cnossen van KPMG Meijburg en zijn collega fiscalisten Ad Aerts en Karim Aachboun. Aerts, mede-eigenaar van het kantoor, had Aachboun, die in 2008 bij het bedrijf binnenkwam, onder zijn hoede genomen en was zeer lovend over zijn protegé.

Niet iedereen binnen het kantoor deelde die opvatting. Dat ging mis toen Aerts in het voorjaar 2015 een speech hield waarin hij Aachboun de lof toezwaaide voor zijn prestaties en een topfunctie in het vooruitzicht stelde. Bestuurslid Wiebe Cnossen werd boos, omdat hij Aachboun juist een slechte beoordeling wilde geven. Na de speech stormde hij met gebalde vuist de kamer van Aerts binnen, waar ook Aachboun aanwezig was. ‘Opkrassen, Karim, opkrassen’, riep hij.

De kwestie leidde tot een machtsstrijd binnen het kantoor tussen Aerts, die achter Aachboun bleef staan, en zijn medebestuursleden die Aachboun eruit wilden werken. De ruzie binnen het normaal zo gesloten en chique kantoor dat de rijken en multinationals van deze wereld van fiscaal advies voorziet, lekte vervolgens uit via De Telegraaf. Volgens Aachboun werd hij gedwarsboomd in zijn carrière en was er sprake van discriminatie. In de ontslagzaak die volgde oordeelde de rechter echter dat discriminatie niet kon worden bewezen. In die zaak trad Grapperhaus op als advocaat namen KPMG Meijburg.

Aachboun en Aerts zijn inmiddels een eigen kantoor begonnen in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden