Grapje kost ambassadeur de kop

De Duitse ambassadeur in Haïti is van zijn taak ontheven en kan voor de rest van zijn diplomatieke carrière elke buitenlandse post wel vergeten....

WILLEM BEUSEKAMP

Op de vraag of de ambassadeur een verklaring had voor de overbevolking op het Caraïbische eiland had Dahlhoff geantwoord: 'Dat komt omdat de Haïtiaanse vrouwen altijd willen en de Haïtiaanse mannen altijd kunnen.' Zijn uitlating, gedaan tijdens een informele borrel, belandde in de Duitse media.

Informant was Winfried Wolf, lid van de postcommunistische PDS en in zijn oude vaderland, de DDR, vertrouwd geraakt met het verklikken van de buurman. 'IM', van Informele Medewerker, heetten destijds dergelijke medewerkers van de Stasi. In de Bondsdag wordt Wolf thans 'IM Wolf' genoemd.

De Raad van Oudsten van het Duitse parlement, een college dat in actie komt bij heikele kwesties die het parlement zelf betreffen, heeft Wolf berispt. Overwogen wordt zelfs om de gehele PDS-fractie uit te sluiten van buitenlandse reizen, omdat menig diplomaat zich voortaan wel tweemaal zal bedenken om in informele sfeer al of niet lollig bedoelde uitspraken te doen.

Willem Beusekamp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden