Nieuws

Granuliet in Gelderse zandwinplas blijkt na onderzoek niet schadelijk

De stof granuliet, die onder meer is gestort in de Gelderse zandwinplas Over de Maas, is daar niet schadelijk voor mensen of het milieu. Dat concluderen onderzoekers van Arcadis, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vrijdag.

Met toestemming van Rijkswaterstaat wordt er granuliet gedumpt na zandwinning.  Beeld Marcel van den Bergh
Met toestemming van Rijkswaterstaat wordt er granuliet gedumpt na zandwinning.Beeld Marcel van den Bergh

Er heerste veel onrust over de granulietstort, omdat er mogelijk giftige stoffen in het water zouden komen. De onrust ontstond toen tv-programma Zembla in februari 2020 onthulde hoe de top van Rijkswaterstaat het storten van granuliet erdoorheen had gedrukt.

Granuliet blijft over na het verwerken van graniet, dat gebruikt wordt voor de aanleg van asfaltwegen. Het wordt onder meer gebruikt om bodems van plassen op te hogen. In de stof zit een bindmiddel waarover zorgen heersten dat het kankerverwekkend zou zijn.

Schoonste klasse

De milieu-hygiënische kwaliteit van het granuliet in Over de Maas voldoet aan ‘de schoonste klasse’ die in Nederland aan grond wordt toegekend, schrijft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Arcadis heeft niet de gevaarlijke stof acrylamide in de grond of het water aangetroffen. De stof polyacrylamide wordt bij de productie van granuliet toegevoegd om granuliet deeltjes aan elkaar te binden. Bij afbraak van polyacrylamide zou theoretisch acrylamide kunnen vrijkomen. Dat is hier dus niet het geval, volgens Arcadis.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven vindt het ‘vervelend dat mensen zich zorgen hebben gemaakt over het gebruik van granuliet’. Ze is blij dat het rapport van Arcadis er nu ligt en hoopt dat de zorgen die leven bij omwonenden van Over de Maas nu zijn weggenomen.

Halbe Zijlstra

De top van Rijkswaterstaat heeft eind 2019 een Amsterdams bouwstoffenbedrijf toegestaan duizenden tonnen aan afvalstoffen te lozen in een natuurplas in Gelderland, bleek in februari 2020 uit onderzoek van Zembla.

Kort daarvoor had oud-minister Halbe Zijlstra zich met de kwestie bemoeid. Die legde contact tussen de directie van het bouwstoffenbedrijf en de top van Rijkswaterstaat, die hij goed kende. Zijlstra spande zich in voor de zaak, terwijl twee vergunningverleners van Rijkswaterstaat eerder de aanvraag van het bedrijf voor het dumpen van het afval hadden afgekeurd.

Zembla werd in december op de vingers getikt door de Raad voor de Journalistiek over de granulietuitzending. Het programma zou onzorgvuldig hebben gehandeld in de berichtgeving over het storten van granuliet in een natuurplas in Gelderland. Volgens de raad was de uitzending ‘eenzijdig, onevenwichtig en tendentieus’. Zembla kon zich niet vinden in de uitspraak. ‘We staan vierkant achter de uitzending, waar wat ons betreft journalistiek gezien geen speld tussen te krijgen is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden